Au pus piatră peste istoria oraşului
Patru ani de şantiere şi 3,3 milioane de euro cheltuite. Străzi transformate în tranşee, vestigii arheologice acoperite înapoi, pentru că nu există bani pentru a fi puse în valoare.
Aceasta este pe scurt povestea reabilitării Centrului Istoric al Capitalei unde, ieri, doar cinci muncitori lucrau la o groapă. Ultimul episod din ciclul „Cum să ne batem joc de istoria Capitalei" se derulează acum pe strada Lipscani, în dreptul sediului BNR.
Printre monumentele care au fost scoase la iveală de săpăturile începute în 2006, se numără ruinele Hanului Greci şi ale Hanului Şerban Vodă.
Timp de doi ani, vestigiile au stat fără nici un fel de conservare, pentru că specialiştii nu s-au înţeles cu reprezentanţii Municipalităţii asupra modului în care să fie realizată aceasta.
Deşi arheologii au cerut protejarea acestora cu un geam special, ideea va fi aplicată acum doar pe o mică parte din zona ruinelor.
„Geamul va fi din sticlă diamantată cu o grosime de 30 mm. Turiştii nu vor putea coborî la ruine pentru că sunt în apropierea sediului BNR", ne-a povestit, ieri, şeful echipei de muncitori care amenaja groapa de unde se vor putea vedea vestigiile.
Au dat 300.000 € ca să astupe gropile
Primăria Generală a plătit firmei spaniole Sedesa nu mai puţin de 300.000 de euro pentru protejarea lucrărilor începute pe cele 14 străzi din zona-pilot a Centrului Istoric.
„Prin contract, firma se angaja să protejeze lucrările începute şi abandonate şi siturile arheologice, dar şi să acopere gropile şi canalele", ne-a spus directorul Direcţiei de Investiţii din primărie, Bogdan Hreapcă. A fost un fiasco total.