Australia nu va mai fi niciodată la fel după incendiul devastator: «Viaţa, aşa cum o ştim aici, a luat sfârşit»

Ultima actualizare:

    Gabriel Păun,  hrănind un pui  orfan de cangur
Gabriel Păun, hrănind un pui orfan de cangur

A fost în mijlocul incendiilor de la Antipozi! În decembrie 2019, Gabriel Păun, directorul organizaţiilor Agent Green şi Animals International pentru Europa, a petrecut o perioadă în zonele din Australia afectate de flăcări. Românul a fost profund afectat de ceea ce a văzut în statele New South Wales şi Victoria, iar ceea ce a găsit acolo l-a îngrozit.

“M-am întrebat uneori cum este în Iad. Credeam că am văzut tot în 20 de ani de activism, dar Iadul l-am găsit în Australia”, povesteşte îngrozit românul Gabriel Păun. “Ţara arde de patru luni şi aproape un miliard de mamifere, păsări şi reptile au fost deja afectate. Colegii activişti îmi spun că 95% din animalele salvate trebuie eutanasiate, deoarece sunt în stare gravă. Au fost eutanasiate chiar şi 18.000 de vaci şi oi. Ard atât tufişurile, cât şi pădurile cu arbori gigantici. Clima s-a încălzit atât de mult, încât şi viaţa marină e pe moarte. Marea barieră de corali australiană a murit aproape complet, iar oraşe întregi au rămas fără apă. S-a făcut un nor de fum mai mare decât Europa, iar dacă particulele de culoare închisă se vor depune pe gheţarii din Antarctica, aceştia se vor topi în ritm accelerat, ducând la amplificarea efectelor provocate de schimbările climatice”, arată activistul român, director al organizaţiilor Agent Green şi Animals International. 

Gabriel Păun, la fel ca şi colegii săi, activişti de mediu, acuză autorităţile australiene. “Premierul Scott Morrison a plecat în vacaţă, tocmai în Hawaii, ca să joace cricket. Era liniştit, ştiind că finanţatorul său, oligarhul Clive Palmer, îi va păstra reputaţia nepătată pentru loialitatea faţă de industria cărbunelui şi a gazului. De altfel, această industrie este cauza numărul unu a schimbărilor climatice, iar premierul Morrisson plănuieşte să deschidă la Adani, în statul Queensland, cea mai mare mină de cărbuni din istorie. Prin această extracţie s-ar elimina în atmosfera Planetei 4,49 gigatone de CO2 în fiecare an şi s-ar distuge cea mai mare resursă de apă potabilă a Australiei. Este un premier nebun, care intenţionează să îi pedepsească pe activiştii pentru protecţia naturii”, acuză Păun. 

Românul consideră că lucrurile vor continua să se înrăutăţească atât de mult, încât oamenii vor începe să plece de pe continent. “Zilele trecute a plouat puţin şi s-a mai răcorit, dar nu există nici un motiv de optimism. Îmi pare rău să o spun, dar situaţia se va înrăutăţi, iar Australia este doar primul continent al planetei unde viaţa, aşa cum o ştiam, a luat sfârşit. Spre deosebire de alţi ani, când focurile au durat câteva săptămâni, acum durează de patru luni”, spune Păun pentru adevarul.ro. 

Lupta australienilor  cu flăcările durează  de patru luni
Lupta australienilor cu flăcările durează de patru luni

El avertizează că fenomenele climatice se vor accentua şi vor fi resimţite tot mai puternic şi pe alte continente, inclusiv în Europa. “În România, unde clima s-a încălzit deja cu un grad faţă de perioada 1960-1990, începem să ne obişnuim deja cu ideea că sudul ţării se deşertifică, că iarna va mai fi de găsit doar sus, pe munte, şi că iulie şi august vor deveni nu doar fără precipitaţii, dar vor fi cu umiditate şi temperaturi cu mult dincolo de limita de disconfort, cu pierderi de vieţi omeneşti şi cu afectarea animalelor sălbatice şi a celor de fermă”, atenţionează activistul de mediu. 

Sfâşietor! Focul cel mare l-a dus pe tati în ceruri

Micuța Charlotte,  la funeraliile tatălui
Micuța Charlotte, la funeraliile tatălui

Scene emoţionante la înmormântarea pompierului Andrew O’Dwayer, de 36 de ani, care a murit la datorie la 19 decembrie, alături de colegul lui Geoffrey Keaton! Fetiţa eroului, Charlotte, de 3 anişori şi câteva luni, nu înţelege încă lacrimile celor din jur şi s-a jucat cu cascheta tatălui ei la înmormântare. ”Focul cel mare l-a dus pe tati în ceruri?”, a întrebat ea în timp ce privea coşciugul părintelui. Andrew O’Dwyer este una dintre cele 25 de victime ale dezastrului care a lovit Australia, după ce maşina lui s-a răsturnat în Buxton, la sud de Sydney, şi a fost mistuit de pârjol. Incendiile au început la finele lui august, devenind extrem de periculoase în septembrie şi au pârjolit până în prezent o suprafaţă de peste 11 milioane de hectare, adică jumătate din suprafaţa României (n.r. 23,8 milioane ha). Peste 1.600 de locuinţe au fost mistuite de flăcări şi autorităţile au alocat alte 1,4 miliarde de dolari operaţiunilor de salvare. Cele mai grav afectate sunt regiunile New South Wales, Victoria, Queensland, South Australia, Western Australia şi Tasmania. Statistic, acesta e cel mai mare dezastru din istorie, cel mai mare incendiu fiind cel din 1974, când incendiile au ars o suprafaţă de 4,5 milioane ha. 

† Pompierul Andrew  O’Dwayer avea  numai 36 de ani
† Pompierul Andrew O’Dwayer avea numai 36 de ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net