Bacalaureatul se va da în noua formă la şapte probe începând cu 2012
Examenul naţional de bacalaureat se va organiza în două sesiuni şi va consta în susţinerea a şapte probe, potrivit proiectului de lege a educaţiei naţionale adoptat luni de Guvern.
Astfel, vor fi susţinute, la bacalaureat, patru probe orale (sau de evaluare a diferitelor competenţe specifice) şi trei probe scrise, iar elevii care studiază în una din limbile minorităţilor naţionale vor susţine cinci probe orale şi patru probe scrise, relatează Agerpres.
MECTS preciează că examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile acestei legi începând cu anul 2012.Probeleorale urmăresc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, evaluarea competenţelor lingvistice la cele două limbi de circulaţie internaţională studiate pe parcursul învăţământului liceal şi evaluarea competenţelor digitale. La acestea se adaugă evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii cărora au studiat într-o astfel de limbă.
Probele scrise de evaluare a competenţelor formate pe durata învăţământului liceal sunt următoarele: o probă scrisă la limba şi literatura română, respectiv limba şi literatura maternă (probe comune pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, cu precizarea că proba în limba maternă e susţinută doar de elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale) şi două probe scrise, diferenţiate, în funcţie de profil, filieră sau specializare.