Baia Mare: Vânzătorii de lubeniţe, revoltaţi împotriva Primăriei
Producătorii de lubeniţă care au semnat contracte pentru a-şi putea vinde marfa până în luna septembrie pe străzile din municipiu au invadat astăzi holul Primăriei Baia Mare. Cei aproape 20 de vânzători au declanşat un protest în toată regula, nemulţumiţi de Hotărârea de Consiliu local emisă la jumătatea lunii trecute, conform căreia aceştia nu mai au dreptul să desfăşoare astfel de activităţi la colţ de stradă, în condiţii improprii.
Prefectura da, Primăria ba
Cel care a iniţiat proiectul de hotărâre este consilierul local Cristian Ţâgârlaş, care este de părere că prezenţa comercianţilor de lubeniţă aduce o imagine proastă oraşului, face concurenţă neloială magazinelor în faţa cărora aceştia vând, iar condiţiile în care este ţinută marfă sunt improprii şi ar putea afecta sănătatea cetăţenilor. „Singura soluţie pentru ca lebeniţarii să îşi poată relua activitatea este cumpărarea unui mobilier stradal şi înfiinţarea unor duşuri şi toalete publice", a explicat consilierul.
De cealaltă parte, oamenii sunt extrem de revoltaţi, deoarece au înaintat solicitările pentru comercializare şi au încheiat contractele încă din luna mai, iar noua hotărâre emisă le-ar da planurile peste cap. Pentru a-şi face dreptate, la scurt timp după adoptarea hotărârii, „lebeniţarii" au înaintat o contestaţie Prefecturii Maramureş, de unde aceştia au primit răspuns că sunt în legalitate. Cu toate aceste, vânzătorii de pepeni nu au scăpat de probleme, deoarece Primăria Baia Mare nu le mai poate da actele privind acordul de funcţionare tocmai din cauza buclucaşei hotărâri de consiliu local.
După aproape două ore de protest pe holurile şi în faţa Primăriei, în care oamenii şi-au manifestat nemulţumirea, a apărut viceprimarul Mircea Dolha, care le-a explicat oamenilor că odată semnată şi adoptată Hotărârea de Consiliu local, nu mai este nimic de făcut. „În acest moment, nu mai este nimic de făcut, deoarece hotărârea a intrat în vigoare, astfel încât contractele încheiate sunt valabile doar până la data aprobării ei. Soluţia prin care am putea rezolva această problemă este achiziţionarea unui mobilier stradal, unde pepenii vor putea fi vânduţi aşa cum trebuie", le-a explicat Mircea Dolha oamenilor.
1.300 de lei pentru 10 metri pătraţi
Geza Szabo are 41 de ani şi vinde pepeni în Baia Mare de mai bine de 24 de ani. „În luna mai am încheiat un contract cu Primăria până la sfârşitul lunii august. Am luat 10 metri pătraţi lângă «Semilună», pentru care am plătit 1.300 de lei. Mi-am făcut împrumut pentru banii ăştia, iar acum nu mai am cum să îi dau înapoi. Au trimis amenzile pe noi, iar de frică, de două săptămâni, mi-am strâns marfa şi n-am mai vândut nimic", arată bărbatul.
Augustin Ghereben a fost printre primii vânzători de pepeni care au fost amendaţi pentru după adoptarea hotărârii. „Am primit amendă de 1.000 de lei după doar câteva zile de la hotărâre. Eu am plătit pentru tot sezonul! Ceea ce ne fac ei este o ilegalitate, ne fură pe faţă!", a arătat revoltat bărbatul. Conflictul nu a fost încheiat până la prânz, dar viceprimarul Mircea Dolha le-a promis oamenilor că în cursul acestei zile va găsi o soluţie.