Băsescu: lacrimi şi hohote de râs în ziua în care i-a murit mama

Ziua de luni, 4 octombrie, a fost una dificilă pentru preşedintele Băsescu. Prezent la Bruxelles, la Summitul Asia-Europa (ASEM), el a aflat vestea decesului Elenei Băsescu, mama sa. Momentul este plasat între orele 14.10, când a fost înregistrat decesul, şi 16.24, când purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei anunţase deja intenţia şefului statului de a reveni în ţară în aceeaşi seară.

În aceeaşi zi era programată aşa-numita „fotografie de familie" a participanţilor la summit. În timp ce şefii de stat şi de guvern se adunau pentru fotografia de grup, un fotoreporter Reuters i-a surprins râzând în hohote pe Traian Băsescu, pe cancelarul german, Angela Merkel, şi pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Primise la acel moment Traian Băsescu tragica veste? „Adevărul" a reconstituit filmul momentelor importante din 4 octombrie.

7.20 - Preşedintele pleacă spre Bruxelles cu o cursă de linie. Potrivit programului oficial, Băsescu ar fi trebuit să participe până marţi seară la lucrările summitului.

14.10 - Decesul Elenei Băsescu este înregistrat oficial.

15.27 - Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, confirmă pentru „Adevărul" că mama sa a murit.

16.24 - Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, anunţă că şeful statului se va întoarce în ţară în acea seară, schimbarea de program survenind după anunţul morţii Elenei Băsescu.

16.47 - Valeriu Turcan anunţă că preşedintele l-a chemat la Bruxelles pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru a asigura conducerea delegaţiei României.

17.06 - Momentul fotografiei. Ora la care Băsescu a fost surprins râzând în hohote împreună cu cancelarul german, Angela Merkel, dar şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este confirmată atât de programul oficial al summitului, cât şi de fotograful Reuters, Yves Herman. Potrivit programului afişat pe site-ul reuniunii, oficialii au fost chemaţi pentru „fotografia de familie" la 16.05, ora Belgiei (adică 17.05 ora României).

Yves Herman, autorul fotografiilor, a confirmat şi el, pentru „Adevărul", momentul fotografierii: „Poza a fost făcută la ora 16 şi câteva minute (ora Belgiei - n.r.), la începutul sesiunii foto oficiale". El spune că „preşedintele vostru este un tip amuzant, care glumeşte mereu" şi recunoaşte că la acel moment şeful statului a râs în hohote. „Ce subiect! Poate râdea pe motiv nervos, dar nu cred. Este un subiect sensibil" - a comentat jurnalistul după ce a aflat motivul pentru care i-am solicitat aceste detalii.

23.35 - Băsescu se întoarce în Bucureşti cu o cursă de linie. De la aeroport a mers direct la Constanţa.

Explicaţia preşedintelui

Contactat de „Adevărul", Traian Băsescu ne-a transmis, prin purtătorul de cuvânt, că nu poate devoala motivul pentru care cei trei au râs, dar a oferit următoarea declaraţie oficială: „Obligaţia unui şef de stat este aceea de a nu face vizibile problemele de natură personală, mai ales într-un asemenea context protocolar, cu o semnificaţie politică aparte pentru naţiunile reprezentate la Summitul ASEM de la Bruxelles".

image

image

image
Radu Mirică s-a sinucis
Când vine vorba de Marilena, Arșinel uită de toate problemele lui de sănătate jpeg
juriul Te cunosc de undeva! jpg
rafael nadal si sotia sa
mihai bendeac stela popescu si arsinel
mormant arsinel sursa captura youtube jpg
Alexandru Arsinel FOTO Mediafax
Alexandru Arsinel Arhiva Adevarul (6) JPG
Motoare de barcă gasite în Crișan FOTO garda de Coastă jpeg
Regina Elisabeta jubileu
image
image
image
image
uragan Ian   foto colaj captura jpg
Vladimir Putin Foto Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP
Când vine vorba de Marilena, Arșinel uită de toate problemele lui de sănătate jpeg
calendar ortodox 2021 30 septembrie sfantul ierarh grigorie luminatorul armeniei celei mari jpeg
mormant arsinel sursa captura youtube jpg
sorin cimpeanu campeanu