Berea neagră şi cidrul vor fi interzise
Amatorii de alcool primesc o lovitură de graţie. Toate băuturile alcoolice fermentate vor fi interzise, cu excepţia berii şi a vinului, dacă sunt naturale.
Ministerele Agriculturii şi Sănătăţii vor să interzică, de la 1 ianuarie, utilizarea amidonului, zaharurilor şi a altor produse similare, la producerea băuturilor alcoolice fermentate, pentru că nu sunt sănătoase consumului uman.
Vor fi admise, ca atare sau în amestec, la producerea băuturilor alcoolice fermentate, fructele şi/sau părţi de fructe, cu excepţia strugurilor şi produsele apicole.
„Producătorii de astfel de băuturi vor să le fabrice în continuare din amidon, zaharoză sau glucoză, dar nu suntem de acord, pentru că aceste ingrediente nu sunt sănătoase pentru consumul uman. Actul normativ privind reglementările în domeniu ar putea fi publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Totodată, alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate trebuie să provină în totalitate prin fermentaţia alcoolică a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole.
Va fi permisă utilizarea următoarelor categorii de aditivi alimentari: conservanţi, acidifianţi şi stabilizatori.
Printre băuturile care vor dispărea este hidromelul, prezentat de producători ca un „veritabil cocktail de vitamine, enzime si hormoni naturali, cu acţiune de întinerire şi care grăbeşte vindecarea rănilor”.
Alte produse ce vor fi interzise sunt vinul de orez, vinul de palmier, cidrul de mere sau de pere, berea neagră, informează Ministerul Agriculturii.