Britanicii, puşi să lucreze suplimentar pentru că fumează. Va fi la fel şi la noi?

Ultima actualizare:

Consiliul din Breckland, Norfolk, a fost cel care a preluat cel mai recent această nouă regulă. Grupurile de lobby pentru drepturile fumătorilor afirmă că autorităţile din Breckland cer angajaţilor, în baza noii reguli, să-şi ia pauze din timpul de lucru atunci când ies afară din clădire pentru a fuma, fapt calificat drept "cel mai recent exemplu de conduită tiranică" împotriva fumătorilor, transmite Mediafax.

Susţinătorii drepturilor fumătorilor afirmă că regula nu se aplică şi celorlalţi lucrători, care pur şi simplu ies din birou.

Interzicerea fumatului în spaţiile publice, măsură luată în 2007, care a presupus desfiinţarea spaţiilor pentru fumat, a făcut ca în faţa clădirilor de birouri să apară grupuri mari de angajaţi ieşiţi din clădire pentru a fuma. Însă şi varianta care le-a rămas celor 22 la sută dintre adulţii britanici, care sunt fumători, a început să fie revizuită de autorităţile locale. Astfel, cel puţin cinci consilii, inclusiv unul al unui ţinut, au început să le ceară angajaţilor fumători fie să facă ore suplimentare fie să ia pauză formal de fiecare dată când ies să fumeze.

Forest, grupul care face lobby pentru drepturile fumătorilor, afirmă că aceştia sunt trataţi discriminatoriu.

"Vor introduce pontajul şi pentru cei care stau pe internet, care intră pe Facebook sau pentru cei care pur şi simplu beau o cafea? Mulţi dintre fumători consideră că o ţigară îi ajută să-şi redobândească nivelul de concentrare", afirmă directorul Forest, Simon Clark, citat de cotidianul britanic.

Pe de altă parte, oficialii Consiliului Breckland afirmă că măsura a fost introdusă pentru a elimina o percepţie de tratament incorect din partea nefumătorilor. Cred că trebuie să acceptăm că anumitor nefumători li se pare nedrept atunci când colegul fumător de la biroul de lângă se tot ridică şi iese afară să fumeze, iar el trebuie să stea la birou şi să lucreze", a declarat William Nunn, liderul conservator al Consiliului din Breckland.

"Nu încercăm să-i facem să se lase, ci doar spunem că, dacă vor să fumeze, trebuie s-o facă în timpul lor liber", a adăugat acesta.

Specialiştii în resurse umane susţin că majoritatea companiilor din sectorul privat s-au oprit cu măsurile luate împotriva fumătorilor la a le cere acestora ca pauzele de fumat să facă parte din perioada obligatorie de odihnă din timpul zilei de lucru. Pe de altă parte, companii precum British Airways şi HSBC, două dintre cele mai mari din Marea Britanie, au precizat că nu au vreo politică anume în legătură cu pauzele de fumat, precizând că apelează la bunul simţ al angajaţilor.

"Este o chestiune de corectitudine aici. În multe cazuri, fumătorii s-ar putea bucura de oportunitatea de a nu fuma - studiul arată că şapte din zece fumători ar vrea să se lase", afirmă Ben Willmott, consilier senior pentru politici publice la Chartered Institute of Personnel and Development.

În Dereham, Breckland, fumătorii au început deja să aibă păreri pe acest subiect. "Deja stăm afară în frig. Cred că este nedrept. Dacă mi-ar mai face şi asta, le-aş spune, cel mai probabil, să-şi vadă de treabă cu slujba lor", spune Doreen Harvey, o fumătoare de 71 de ani, citată de The Independent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net