Ce cutremure ar putea urma - VIDEO
Chile se află chiar în mijlocul unei zone extrem de expuse, denumită „inelul de foc al Pacificului" - un arc de cerc ce se întinde pe o distanţă de 40.000 de kilometri. Circa 90% din cutremurele ce zguduie Pământul se petrec în această zonă. Cel din Chile a avut loc chiar la limita dintre placa tectonică sud-americană şi placa tectonică submarină Nazca, ce alunecă în timp sub cea sud-americană, scrie Adevărul.
În lume, există câteva regiuni cu activitate seismică intensă, unde un cutremur de magnitudine mare ar putea face zeci sau sute de mii de victime. Un Top 5 al acestor regiuni cuprinde Falia Noul Madrid, unde cele mai expuse aglomerări urbane sunt Saint Louis şi Memphis (SUA).
Falia Anatoliei de Nord prezintă şi ea un risc major - în ultimii 40 de ani, în Turcia au avut loc şase seisme soldate cu cel puţin 1.000 de victime fiecare, iar unul cu o intensitate ceva mai mare ar putea devasta Istanbulul. O altă zonă cu probleme este Australia, care nu se află deasupra unei falii, cutremurele producându-se departe de continent.
De aceea, sunt însă foarte greu de prevăzut şi nicio regiune din Australia nu se află la adăpost. Japonia („tăiată" de linia tectonică mediană Itoigawa-Shizuo), dar şi Nepalul sunt şi ele în pericol permanent. Nepalul se află exact la joncţiunea dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică, de-a lungul lanţului himalayan existând numeroase falii, iar ţara fiind complet nepregătită pentru un cutremur major.