Ce ne recomandă Organizația Mondială a Sănătății pentru a ieși treptat din criza COVID-19
În cadrul conferinței de presă organizate la sediu Organizației Mondiale a Sănătății din Geneva, Elveția, președintele organizației dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că noul virus este de 10 ori mai mortal decât H1N1 și că rolul spitalelor și al sistemului sanitar este crucial în combaterea epidemiei care poate avea consecințe catastrofale asupra omenirii.
În ziua în care țări precum Spania, Italia, Danemarca și Germania își anunțau intenția de a ridica treptat regimul de carantină instituit pentru a preîntâmpina răspândirea virusului, președintele Organizației Mondiale a Sănătății a punctat că ”alte țări din Africa și America Latină abia încep să impună acest regim, chiar dacă acolo nivelul nivelul de sărăcie este atât de scăzut încât multe familii se bazează pe munca de zi cu zi pentru a avea ce pune pe masă”. Însă în cazul țărilor care vor să ridice acest regim de restricții care a paralizat economia, OMS avertizează că trebuie ținut cont de câțiva pași importanți pentru a evita reapariția focarelor de epidemie. Iată care sunt pașii enunțați de dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru evita situații care se pot finaliza tragic: ”Virusul se răspândește rapid și începe să dea înapoi extrem de încet și niciodată de tot”, a spus el.
Citește și:
Locul superb în care s-a refugiat Lora de coronavirus: „Aici mă simt protejată”
Mergi la cumpărături de Paște? Cum te protejezi de coronavirus în aglomerația din piețe și magazine
Iată strategia de ieșire din carantină elaborată de experții OMS
Primul pas: autoritățile trebuie să se asigure că transmiterea bolii în rândul populației este ținută sub control.
Al doilea pas: autoritățile trebuie să se asigure că sistemul de sănătate este pregătit pentru a detecta-izola-trata orice caz nou apărut. În plus, sistemul de sănătate trebuie să dispună de resursele necesare realizării de teste cu răspuns rapid și de a realiza anchete epidemiologice într-un timp foarte scurt pentru a evita apariția de noi focare.
Al treilea pas: autoritățile trebuie să se asigure că riscurile apariției de noi focare în aziluri, spitale sau clinici sunt reduse la minimum, prin instituirea de protocoale, circuite epidemiologice și controale stricte în aceste zone sensibile.
Al patrulea pas: autoritățile trebuie să se asigure că măsurile de prevenire a contaminării sunt luate corespunzător în școli, instituții, fabrici sau întreprinderi pentru ca oamenii să poată reveni în siguranță la locul unde își desfășoară activitatea.
Al cincilea pas: autoritățile trebuie să se asigure că riscul producerii de noi infecții venite din afara țării este redus la minimum și, în cazul în care acestea se produc, gradul de răspuns al sistemului sanitar este unul ridicat și conform standardelor de combatere a noului coronavirus.
Al șaselea pas: autoritățile trebuie să se asigure că întreaga comunitate este informată, educată și că se conformează noilor rigori impuse de ieșirea din starea de carantină. Asta presupune menținerea distanțării sociale, menținerea măsurilor de prevenție și a normelor de igienă specifice pe durata carantinei.