Ce spune Spitalul Universitar despre ruşinosul loc I în topul șpăgii

Ultima actualizare:
În codul de conduită al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti este interzisă şpaga
În codul de conduită al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti este interzisă şpaga

Unul dintre cele mai mari spitale din România este pe locul I într-un top care se referă la corupţia personalului medical. Mii de pacienţi care au participat la un sondaj realizat de o firmă de audit, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, au declarat că au dat şpagă la solicitarea angajaţilor din spitale. Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti este primul în topul ruşinii. Însă reprezentanţii instituţiei spun că se delimitează de şpăgari.

În raportul postat pe site-ul firmei de audit Anti-Bribery Synergy, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti apare primul în topul unităţilor medicale în care actul medical ar fi fost condiţionat de diverse atenţii. Au fost luate în considerare 352 de spitale din ţară.

Spitalul Universitar din Bucureşti, primul în topul ruşinii

 La întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" au fost primite, în total, 3.800 de răspunsuri afirmative. 

Conform raportului, citat de hotnews.ro, Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Județean de Urgență din Brăila și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din Capitală ocupă primele 3 locuri în clasamentul spitalelor unde personalul medical a solicitat mită de la pacienți. Top 10 este completat de Spitalul Clinic Filantropia, Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș", Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic Al. Trestioreanu, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandru Rusescu (toate din București), Spitalul Județean de Urgență din Ploiești și Spitalul Județean Argeș.

Poziţia oficială a Spitalului Universitar referior la topul şpăgii

Reprezentanţii Spitalului Universitar se delimitează de medicii care iau şpagă.

„Ne delimităm clar de comportamentul celor care au condiționat actul medical sau de comportamentul celor care au oferit atenții, ambele fapte intrând sub incidența Codului Penal.

Datele prezentate în spațiul public nu arată metodologia de colectare și nici semnificația statistică a cifrelor. Îi rugăm public pe pacienții ai căror îngrijiri medicale au fost condiționate să ne informeze atât pe noi cât și autoritățile competente pentru a putea declanșa procedurile legale”, a transmis Spitalul Universitar într-un răspuns pentru ziarul Click!.

Conform rapoartelor Spitalului Municipal, în perioada ianuarie 2019- iulie 2019, adică în perioada vizată de acest clasament, au fost internați 84.011 pacienți în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi.

„Putem estima că cifra prezentată în spațiul public, respectiv 153 de pacienți reprezintă 0,18% din bolnavii internați în perioada menționată, ceea ce înseamnă că  solicitarea de bani sau atenții de către medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgență București și corpul medical al acestuia”, se mai arată în document.

Şpaga este interziyă prin codul de conduită, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
Şpaga este interziyă prin codul de conduită, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Reprezentanţii unităţii spitaliceşti, mai transmit faptul că, în Regulamentul Intern al Spitalului Universitar de Urgență București prevede explicit: Angajatul Spitalului Universitar de Urgență București  trebuie "să nu sugereze și să nu pretindă recompensă (cadouri și orice alte valori sau servicii pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de la persoanele cu care are relații de colaborare". Şi atrag atenţia că darea și luarea de mită sunt infracțiuni care intră sub incidența Codului Penal, iar cei care încalcă legea vor fi sancționați pe măsura gravității faptelor lor.


    Şpaga este interziyă prin codul de conduită, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureştifoto: captura Facebook Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
Şpaga este interziyă prin codul de conduită, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureştifoto: captura Facebook Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Anti-Bribery Synergy este un organism acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001. Topul mitei din spitalele românești a fost realizat de Anti-Bribery Synergy în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.

Citeşte şi: 

VIDEO Scandal la Spitalul din Făget. O pacientă a cerut șpaga înapoi unui medic

Salariu lunar de 21.000 de lei, şpăgi între 50 şi 100 de lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net