Cele mai mari dezastre naturale care au răvăşit planeta - FOTO/ VIDEO
Natura nu ţine cont de planurile noastre. Într-o zi obişnuită, o calamitate poate da o altă înfăţişare planetei, tot ceea a ce a fost construit de mâna omului transformându-se în câteva secunde în "nimic". Victime de numărul milioanelor, pagube estimate la milioane de euro. Acestea sunt reprezentate de unele dintre cele mai mari dezastre naturale ale tuturor timpurilor.
China se află în topul celor mai multe calamităţi naturale. De-a lungul istoriei, aceasta a fost zguduită atât de inundaţii cât şi de cutremure.
1920. În luna decembrie un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a lovit provincia Haiyuan. Sate şi oraşe au fost pur şi simplu îngropate cu tot cu populaţie, cutremurul ucigând peste 240.000 de locuitori. Seismul a lăsat în urma sa clădiri prăbuşite şi mii de victime. Au avut loc alunecări de teren, iar multe râuri şi-au schimbat cursul. Timp de trei ani, supravieţuitorii au avut parte de replici seismice.
7 august 1975. Inundaţia din provincia Henan a adus unul dintre cele mai mari dezastre. Un taifun a lovit Banqiao, ceea ce a produs ruperea barajelor din zonă. Astfel, digurile s-au prăbuşit şi un val care se deplasează în aval cu 50 de km/h a inundat întreaga regiune. Toate serviciile, inclusiv operaţiunile de salvare au fost complet paralizate. La câteva zile îşi pun amprenta asupra populaţiei, încă în viaţă, epidemia şi foametea. În urma dezastrului şi-au pierdut viaţa 230.000 de persoane.
Citeşte şi:
O cometă va trece atât de aproape de Pământ încât va putea fi văzută cu ochiul liber
Un american a construit cel mai mare castel de nisip, din nou - FOTO
28 iulie 1976. Un cutremur extrem de puternic loveşte Tangshan. La ora 3.42 cea mai mare parte a locuitorilor dormea.
Cei peste un milion de oameni nu aveau de unde să cunoască dezastrul ce urma să se abată asupra lor. În maxim 16 secunde, seismul a înghiţit aproape un sfert de milion de vieţi.
23 ianuarie 1556. Cutremurul din Shaanxi reprezintă cea mai mortală catastrofă din toate vremurile. 60 % dintre locuitori au murit după ce o suprafaţă cu o rază de 840 de kilometri a fost complet distrusă. Bilanţul: 830.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. O mare parte a deceselor a fost din cauza alunecărilor de teren declanşate de seism. Au existat şi locuri în care au fost deschise în sol crăpături de 20 de metri adâncime.
1887 septembrie-octombrie. Râul Galben s-a revărsat şi a inundat aproximativ 80.000 de kilometri pătraţi. Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute într-un timp foarte scurt au distrus centre agricole şi comerciale. În urma celei mai groaznice catastrofe din istorie şi-au pierdut viaţa între 900.000 şi 2.000.000 de oameni. Alte două milioane de locuitori au rămas fără locuinţe, iar izbucnirea epidemiilor şi lipsa de apă potabilă au dublat numărul victimelor.
1931 iulie-noiembrie. China a fost lovită de cea mai mare calamitate naturală. Fluviul Galben, Yangtze şi Huai s-au umflat ceea ce a determinat inundaţii uriaşe.
Practic, centrul Chinei a fost sub ape din luna iulie până în luna noiembrie. Inundaţiile au fost cauzate de ploile abundente care au avut loc după doi ani de secetă, precum şi de ninsorile masive de peste iarnă care au fost urmate de dezgheţ odată cu venirea primăverii ceea ce au determinat ridicarea nivelului apelor. Doar într-o lună au lovit 7 cicloane. Cel mai devastator cataclism natural a provocat pierderi umane estimate între 3,7 şi 4 milioane de victime.
Imperiul Bizantin (pe teritoriul Turciei actuale) a fost devastată în anul 526 de un cutremur în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 250.000 de persoane. Nu există prea multe detalii în ceea ce priveşte această catastrofă, însă seismul a fost urmat de un incendiu care a şters clădirile de pe faţa pământului.
Bangladeshul şi India au fost lovite în anul 1970 de ciclonul Bhola, considerat unul dintre cele mai ucigătoare dezastre. Au fost înregistrate 500.000 de pierderi omeneşti în timpul furtunii, mai ales din cauza nivelului crescut al mării care a inundat cele mai multe zone din delta râului Gange. Datorită faptului că foarte multe persoane locuiau fără acte în regiune, nu s-a realizat o estimare corectă a victimelor.
Valul Tsunami din Oceanul Indian a avut loc în a doua zi de Crăciun, 2004. Acesta s-a produs din cauza unui seism submarin, care a avut o magnitudine de 9,3 grade pe scara Richter. Au fost provocate mai multe valuri tsunami care au lăsat în urma lor regiuni de coastă afectate a opt ţări asiatice, 230.000 de pierderi de vieţi omeneşti, precum şi alte persoane de numărul zecilor de mii date dispărute.
Seismul a avut cea mai lungă durată înregistrată vreodată: între 8,3 şi 10 minute. Toată planeta a fost deviată cu un centimetru faţă de axa sa normală, iar unda de şoc a produs replici tocmai în Alaska.
11 martie 2011. «Apocalipsa din Japonia» a reprezentat cel mai mare cutremur din ultimul secol şi jumătate în Japonia. Seismul a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter şi a generat valuri seismice care au depăşit în unele zone 10 metri.
Au măturat totul în calea lor, localnicii neavând prea mult timp la dispoziţie pentru a se salva. Valurile au invadat coasta cu o viteză de 800 de km/h şi au înaintat până la 10 km pe uscat. Numărul victimelor şi a pagubelor a crescut de la o zi la alta.