«Cireşarii sunt Indiana Jones şi Arca Secretelor, dar români». Cele mai haioase perle de la Evaluarea Națională

Examenul de Evaluare Naţională din acest an s-a încheiat, iar elevii sunt în aşteptarea rezultatelor, care vor fi afişate la 3 iulie. Până atunci, au apărut câteva „perle” din lucrările de la Limba şi Literatura Română. Ele au fost publicate pe adevărul.ro. Iată ce au scris unii copii în lucrări.

Elevii vor afla  rezultatele  miercuri, 3 iulie. FOTO: Adevărul
Elevii vor afla rezultatele miercuri, 3 iulie. FOTO: Adevărul

Unii dintre ei au asociat personajele din cartea „Cireşarii” cu Biblia, iar uneori personajele au fost asemănate cu Isus şi Indiana Jones. Dar mai concludente sunt exemplele, aşa că iată câteva, culese de stirileprotv. 

„Cireşarii erau persoanele care acum, în iunie, şi pââână în august, culegeau muuulte cireşe. Apoi le numărau: una, două, trei şi tot aşa. Şeful cireşarilor era numit cireşar-şef. Ce frumoasă era viaţa de cireşar!”.

„Unul dintre personaje se numea Tic. La fel ca în Tic Tac!”.

«O figură de stil este fâlfâitul»

„Pot asocia cartea „Cireşarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase şi copii în amândouă. Printre care, Isus”.

„O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”.

„Cireşarii sunt Indiana Jones şi Arca Secretelor, doar că români. Şi eu ador cireşele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj”.

„Figură de stil: aripa moale. Nu ştim de ce e moale, poate nu e moale, dar aşa i s-a părut drăguţ autorului”.

„Foc este verb. Vine de la «dai foc», deci modul prezent”.

“«s» are rolul de verb, dar e neterminat”.

La unul dintre subiecte, elevilor li s-a cerut să alcătuiască un enunţ cu “a avea” în formă negativă. iată ce a scris un candiat: „A avea bani, nu a nu avea!”.

Altul a scris pe foaia de examen fraza „Striga cât îl ţinea putorile”.

Primul subiect al probei a inclus o serie de cerinţe bazate pe două texte: un fragment din „Cireşarii” de Constantin Chiriţă şi un altul din „Portret” de Cella Delavrancea. Elevii au avut sarcina de a răspunde la întrebări diverse care le-au testat înţelegerea şi interpretarea textelor literare. Prima parte a probei de limba română inclus 9 cerinţe, iar partea de gramatică 8 cerinţe. La subiectul al II-lea de la română, elevii au trebuit să scrie o compunere de 150 de cuvinte pentru a-l caracteriza pe Tic din „Cireşarii”, acest subiect valorând 20 de puncte.

Indiana Jones  e o serie  de succes  de filme  de aventură
Indiana Jones e o serie de succes de filme de aventură

Alertă: «Tot mai mulţi copii scriu incorect»

Unul dintre profesorii implicaţi în corectarea lucrărilor de la limba română a tras un semnal de alarmă într-un interviu acordat pentru „Adevărul”. Acesta a avertizat că nepermis de mulţi copii nu ştiu să scrie corect. „Surpriză, deşi pentru mine nu este o surpriză, s-a greşit mult la punctul 8, unde trebuia să completeze cu formele corecte ale unor cuvinte.  Cel mai mult au greşit la „complecşi”, n-au ştiut că pluralul de la «.complex» este «.complecşi». La «.negri» - în loc să-l ia cu un «i» l-au luat cu doi «i» şi aşa mai departe. Note de 10 nu se vor lua la Română şi din cauza faptului că nu ştiu să scrie formele corecte ale unor cuvinte. Aveau «ochii negri» şi au luat «negrii», deşi ştiu clar că pentru a avea doi «i» trebuie să stea în faţa substantivului”, a precizat, acesta, sub anonimat, pentru „Adevărul”. 

Etichete: bac

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
card social jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net