Click! te învaţă care e lumina perfectă pentru casa ta

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În dormitor poţi pune atât veioze, cât şi aplice. În schimb, în bucătărie, unde ai nevoie de o lumină mai puternică, poţi monta o plafonieră mai mare. Dacă te-ai hotărât să cumperi corpuri de iluminat, atunci e bine să ţii cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi ofertele cele mai bune.

Citeşte şi:

Arabii caută barmani români

Uite cum îţi poţi depozita pantofii

Ţi-e poftă de prăjituri? Uite în ce tăvi le poţi prepara!

Lampadarele dau un aer primitor sufrageriei

 În camera de zi este nevoie de o lumină caldă, odihnitoare. Pentru a da spaţiului de locuit un aer primitor şi relaxant, foloseşte spoturi direcţionate sau lampadare.

Cu ajutorul acestora poţi crea accente de lumină sau efecte deosebite. Lămpile cu abajur oferă o lumină caldă, de atmosferă, pe când lampadarele orientate spre tavan dau o lumină indirectă, care nu oboseşte.

Acestea din urmă sunt utile pentru iluminatul general, dar şi pentru evidenţierea unor piese de mobilier sau ornamente. Veiozele dau o lumină punctuală, numai bună pentru lectură sau pentru o conversaţie liniştită la o cafea.

Aplicele, opţiune pentru dormitor

În dormitor poţi jongla cu mai multe corpuri de iluminat: veioze, aplice sau spoturi încastrate în tavan. Dacă ai o măsuţă de toaletă, aceasta trebuie să fie bine iluminată.

În rest, ai nevoie doar de câteva aplice. Acestea ofera o lumină indirectă, odihnitoare şi pot fi folosite pentru a accentua anumite zone ale încăperii.

Plafoniera dă lumină bucătăriei şi holului

Şi în bucătărie este nevoie de variaţie. Blatul de lucru poate fi iluminat cu ajutorul unui tub de neon. Nu renunţa nici la plafonieră, care oferă o lumină generală. Deasupra mesei poţi pasa nişte corpuri de iluminat suspendate. Pentru holuri sau scări, ai nevoie de o iluminare funcţională, nu de una de atmosferă.

Tot plafonierele sunt o alegere bună, deoarece oferă un iluminat uniform şi creează impresia unui spaţiu mai amplu. De aceea, ele sunt ideale pentru aceste spaţii. Lumina este una strălucitoare, iar contrastele lipsesc.

Spoturi în baie

 Zona oglinzii din baie trebuie iluminată obligatoriu cu spoturi sau aplice. Fiindcă se pot roti, înclina sau direcţiona, acestea se adaptează la necesităţile de moment. O variantă ar fi corpurile suspendate deasupra chiuvetei. 

Uite ce poţi cumpăra!

simeon stalpnicul png

Mai multe corpuri de iluminat pentru camera copiilor

În camera copiilor este nevoie de o plafonieră, aceasta fiind principala sursă de lumină.

Apoi, în camera copilului trebuie să existe corpuri de iluminat suplimentare.

Acestea se pot aşeza pe noptieră, lângă pat sau pe birou.

Elevii au nevoie de veioze de birou pentru că îşi petrec mult timp făcând teme şi lecţii.

Cei care lucrează la calculator vor avea nevoie de lămpi de birou cu braţ mobil.

Foloseşte cu încredere becurile economice

 Becul cu filament

Avantaje: Becul incandescent sau cu filament emite o lumină galbenă, caldă şi directă, asemănătoare cu una naturală. Nivelul de lumină poate fi uşo r controlat, pentru că becurile de acest gen se găsesc într-o varietate de tipuri (de 15, 25, 45, 60, 75, 100 şi 150 waţi). Un bec costă aproximativ un leu.

Dezavantaje: Are 1.000 de ore durată de viaţă. 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de căldură, doar 5% fiind receptată ca lumină vizibilă. Acest bec consumă multă energie electrică.

Becul fluorescent

Avantaje: Un bec fluorescent sau economic de 9 waţi consumă cu 85% mai puţină energie decât unul cu filament, de 45 de waţi. Are durata de "viaţă" de 8.000 de ore, de opt ori mai mare decât a unui bec incandescent.

Pentru că durează mult în timp şi nu trebuie schimbat la intervale scurte, e foarte indicat pentru zonele mai greu accesibile. De asemenea, nu se încălzeşte.

Dezavantaje: Dă o lumină albă, rece, incomodă pentru ochi. E mai scump decât becul cu filament, costând aproximativ 8 lei.

Neonul consumă mult mai puţin decât un bec cu incandescenţă, dar lumina lui nu este constantă, este rece şi se aprinde destul de greu. Preţurile neoanelor variază în funcţie de modele dar şi de magazinele de unde sunt achiziţionate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net