CLUJ: Romii protestează împotriva Primăriei (FOTO/VIDEO)

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În jur de 50 de romi care locuiesc pe strada Coastei au protestat, astăzi, faţă de măsurile luate de Primăria Cluj-Napoca privind mutarea lor în locuinţele modulare special construite din zona Pata Rât.

Oamenii se arată nemulţumiţi de faptul că vor fi mutaţi departe de centrul oraşului, iar copiii nu vor putea frecventa şcoala. Pe strada Coastei locuiesc 56 de familii de romi, dintre care 18 fără forme legale. Evacuarea romilor din locuinţele improvizate de pe strada Coastei ar urma să înceapă mâine dimineaţă.

Protestul reprezentanţilor celor 56 de familii care locuiesc pe strada Coastei a început în jurul orei 13.00.

„Ce face Primăria nu e o integrare în societate. Daca aceste familii vor fi mutate, copiii nu vor putea merge la şcoală. Intervine analfabetizarea în rândul comunităţii. Nu e o soluţie ca oamenii să rămână aici, însă ar trebui create condiţii mai bune acolo unde se vor muta. E discriminare. Vom protesta şi vom înainta demersuri oficiale către Guvern, Preşedenţie şi Consiliul Europei“, a declarat Aurel Pascu, vicepreşedinte al filialei clujene a Partidei Romilor şi reprezentant al comunităţii romilor de pe strada Coastei.

Unii protestatari au anunţat chiar că vor trece la proteste radicale, în cazul în care mâine, autorităţile locale vor trece la evacuarea lor.„Eu vreau sa rămânem aici. Nu vrem să ne pună ca pe porci într-o cameră de 3 X 4. Hitler o eliminat jidanii, românii elimină ţiganii“, a exclamat un rom nemulţumit.

simeon stalpnicul png

Un alt cetăţean a ameninţat că îşi dă foc. „Nu aş dori să plec pentru că nu ştiu unde plec. Cum să ieşim în stradă acum înainte de Sărbători. Cum să fiu trecut în acte ca fără adăpost dacă eu plătesc chirie. Plătim 52 de lei pe lună pe o cameră şi bucătărie. Eu îmi dau foc mâine dimineaţă dacă ne mută“, a afirma Carol Sebeşi, locatar de 20 de ani pe strada Coastei.

40 de camere moderne la Pata Rât

Potrivit Oanei Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca a arătat că potrivit hotărârii Consiliului Local, romii de pe Coastei ar urma să fie mutaţi în module moderne situate în zona Pata Rât. „Până în 2009, familiile au avut contracte de închiriere. Din 2009 nu li s-a prelungit contractul pentru că aceste construcţii ar urma să fie demolate. Există un proiect de construcţie de locuinţe sociale şi tineret sub forma unor blocuri, locaţii în care familiile vor fi mutate ulterior“, a spus Oana Buzatu.

simeon stalpnicul png

În jur de 40 de familii care locuiesc pe strada Coastei şi în zona Pata Rât urmează să fie mutate în cele 10 module create de Primărie. Modulele sunt racordate la reţeaua de energie electrică şi apă-canal, iar încălzirea se va realiza pe baza sobelor. Pentru locatarii modulelor Primăria a achiziţionat şi o cantitate însemnată de material lemnos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Raisi agentia Tasnim jpg
image
image
image
image
image
image
masca de somn  foto   Shuttestock jpg
primar judetul gorj acc jpg
Carne FOTO Shutterstock jpg
image png
Kate Middleton, soţia prinţului William, a născut un băieţel jpeg
trei pisici 1wxl jpeg
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
cristo velato sansevero napoli jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net