Copiii născuţi în ţările bogate vor trăi 100 de ani
'Existența foarte lungă nu constituie doar îndepărtatul privilegiu al generaţiilor viitoare, ci destinul probabil al celor mai mulţi copii care vin în prezent pe lume în ţările dezvoltate', scrie Kaare Christensen, cercetător la Centrul danez de Cercetări asupra îmbătrânirii, în publicaţia Lancet.
Studiul se serveşte de Germania drept caz-şcoală şi arată că în 2050 populaţia acestei ţări va fi considerabil mai bătrână şi mai puţin numeroasă decât azi. După părerea cercetătorilor danezi, această situaţie caracterizează ţările dezvoltate.
Viață mai lungă și sănătate mai bună
Îmbătrânirea populaţiei ridică probleme majore în legătură cu sistemele de sănătate, protecţia socială şi vârsta de pensie; studiul danez notează că atât bărbaţii cât şi femeile trăiesc mai mult, dar şi că vor fi mai sănătoşi.
În prezent, 75% dintre copiii nou-născuţi care trăiesc în Japonia, Suedia sau Spania vor ajunge cel puţin până la 75 de ani, chiar dacă sănătăţii nu i se aduce nicio ameliorare. 'Dar dacă speranţa de viaţă continuă să se îmbunătăţească în acelaşi ritm, majoritatea bebeluşilor veniţi pe lume după anul 2000 în ţările bogate se pot aştepta să atingă 100 de ani', mai scriu cercetătorii danezi.