Copil din Lugoj salvează două vieţi la Cluj

Cristian Meniş s-a născut în Italia, la Napoli, într-o familie de romi. Medicii şi-au dat seama că are probleme cu rinichii când avea un an. De atunci, trăieşte cu ajutorul dializelor. „Copilul s-a născut cu insuficienţă renală, nefroftizie", a precizat profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj.

Celălalt primitor este un băiat de cinci ani din Baia Mare. Vasile Filip are probleme cu rinichii de şase luni. Cei doi copii au fost aleşi dintr-o listă scurtă de patru cazuri de pacienţi cu insuficienţă renală. Operaţiile de transplant au loc astăzi.

Rinichii aparţin unui băieţel de patru ani din Lugoj, care a murit în urma unui accident de maşină. Părinţii acestuia au fost de acord să doneze organele micuţului aflat în moarte cerebrală. Ficatul prelevat de la acesta a fost dus la Bucureşti, iar inima la Târgu-Mureş.

Transplanturi similare

Primul transplant pediatric din România a avut loc la Cluj în 1994, iar până în 2010 au fost făcute 108 transplanturi renale la copii. Primul transplant din România la un copil de doi ani a fost făcut tot la Cluj, în 2002, de echipa de chirurgi condusă de profesorul Mihai Lucan. Atunci donatorul era tot un copil în vârstă de doi ani. Potrivit statisticilor, 10 copii la milionul de locuitori suferă de insuficienţă renală.

cub horoscop 1 gif
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
shutterstock 2211785457 jpg
dorobantu mana jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
cornel ciupercescu captura youtube jpg
GYORPLUSZ jpg
7538113 jpg
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg