Coralul, secretul vieţii fără bătrâneţe
Coralul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradiţională din Asia. Astăzi, savanţii au confirmat proprietăţile miraculoase ale acestora împotriva cancerului şi altor boli grave.
Oamenii au folosit animalele marine în scopul de a lupta cu bolile încă din cele mai vechi timpuri. Proprietăţile miraculoase ale coralilor au fost cunoscute cel mai bine în Taiwan, Japonia, China şi India.
În Europa, oamenii au aflat mult mai târziu despre virtuţile lor neîntrecute. Medicina tradiţională japoneză (kempo) şi medicina tradiţională din India (ayurveda) folosesc coralii îndeosebi ca sursă de calciu. Însă aceştia conţin, pe lângă calciu, 74 de minerale vitale pentru organismul uman.
Organismele care trăiesc în simbioză cu coralii conţin substanţe chimice pe care le eliberează pentru atragerea prăzii, reproducere sau în alte scopuri, care au proprietăţi importante antibiotice, antiinflamatoare şi anticancerigene.
Se estimează că recifele de corali acoperă 284.300 de kilometri pătraţi, adică sub un procent din suprafaţa ocupată de oceanele lumii.
Regiuni din Marea Roşie, Oceanul Indian, Asia de Sud Est şi Pacific totalizează 91,9% din coralii de pe planetă. Coralii sunt mai rari pe coastele de vest ale Americii şi din vestul Africii şi în Marea Caraibelor.
Există corali şi în apele tropicale, şi în apele temperate. Cel mai întins sistem de recife din lume este Marea Barieră de Corali, urmată de Bariera de recife Belize.
Există voci care susţin că numărul record de oameni care trăiesc peste 100 de ani din Okinawa, o regiune a Japoniei, s-ar datora calciului de coral.
Sănătatea excepţională a locuitorilor din această zonă s-ar datora faptului că beau apă cu conţinut de calciu de coral, care poate preveni 160 de boli degenerative. Alţii spun că longevitatea oamenilor din Okinawa se datorează regimului lor alimentar, bogat în fructe, legume, peşte, soia şi puţine grăsimi.
Arme împotriva leucemiei şi a SIDA
Cercetătorii din întreaga lume au confirmat virtuţile excepţionale ale coralului pentru sănătatea oamenilor. Din cele mai vechi timpuri, substanţele extrase din corali au fost folosite cu succes împotriva acneei, a dureilor oculare şi tuberculozei.
Astăzi, coralii sunt utilizaţi pentru implanturi osoase şi dentare, în chirurgia otorinolaringologică. Substanţele chimice produse de organismele care trăiesc în recife se dovedesc extrem de promiţătoare în lupta cu infecţiile, leucemia, unele cancere, boala Alzheimer şi chiar împotriva SIDA.