Cozonac - Mariana Mangiurea
Mod de preparare: Se cerne făina de 2 ori, pentru a fi mai afânată, se înfierbântă jumătate din cantitatea de lapte şi se toarnă peste făină pentru a se opări.
Până se răceşte se pune drojdia într-o farfurie, peste care se pune puţin zahăr şi se lasă până se înmoaie.
După care se pune peste făină şi se amestecă şi se lasă puţin la crescut. Între timp se separă gălbenuşurile de albuşuri.
Albuşurile se bat spumă cu zahărul, mirodeniile, sarea şi coaja de lămâie şi gălbenuşurile cu puţin ulei, apoi se toarnă peste albuşuri.
Compoziţia astfel obţinută se toarnă peste făină şi maiaua şi se încorporează întreaga făină adăugându-se lapte atât cât este necesar.
Se frământă aluatul şi se adaugă uleiul puţin câte puţin şi se continuă frământarea cam 30 minute.
Se scoate cam un sfert din compoziţie şi se amestecă cu cacao până se ajunge la culoarea dorită adăugându-se încă puţin ulei. Se lasă la crescut atât cât este necesar .
După ce a crescut se împarte aluatul alb şi cel cu cacao în patru părţi.
Se ia fiecare parte albă se întinde peste care se adaugă cealaltă parte cu cacao, se adaugă rahat, nuci, stafide.
Se rulează şi se formează cozonacii. Se lasă la crescut şi se bagă la cuptor după ce acesta se încălzeşte puţin.
Se lasă la copt cam 45 - 50 de minute şi prinde o culoare frumoasă. Înainte să se bage la cuptor, se unge cozonacul cu ou şi se presară zahăr pe deasupra .
Un secret pentru ca şi cozonacul să vă iasă super este să fie cald în camera în care se prepară acesta.
Poftă bună!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte
reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!