Creatoarea Irina Schrotter, ţepuită cu 100.000 €

image
Irina Schrotter

De câteva zile, este cel mai căutat român din lume. Cei mai interesaţi de găsirea lui Cristian Sima sunt clienţii firmei lui de brokeraj, care au pierdut, susţin unele surse, aproape 70 de milioane de euro. Surpriză: ieri, după 12 zile de la dispariţie, fostul director al Bursei din Sibiu a început să trimită presei scrisori în care povesteşte ce s-a întâmplat cu banii oamenilor.

"Mai am doar 2.500 de franci, trei carduri de credit blocate din lipsă de fonduri şi 10.000 de euro într-un cont la bursă". Aşa îşi începe "spovedania" Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu. Acesta deţinea şi o firmă de brokeraj, cu sediul într-un paradis fiscal, şi a dispărut la 1 octombrie. Se pare că, odată cu el, s-au "topit" şi banii clienţilor, circa 70 de milioane de euro, conform avocaţilor celor păgubiţi.

Din primele scrisori trimise de fugar reiese că Irina Schrotter, celebra creatoare de modă, i-a dat pe mână lui Sima 100.000 de euro. Daniel Dăianu, fost ministru al Finanţelor, a investit şi el 200.000 de euro. Alte sume nu au fost făcute deocamdată publice. Click! vă prezintă câteva din cele mai importante pasaje ale scrisorilor trimise de Cristian Sima.

"Am fost mereu în criză de timp, acum mai mult ca niciodată. Mă obsedează o frază a lui Tudor Chirilă de acum cîţiva ani: "Nu murim când vrem noi", dar oare putem muri cum vrem noi? Aş avea nevoie de cel puţin două luni pentru a aşterne pe hârtie tot ceea ce am trăit, nu numai în ultimele patru luni, ci mai ales în ultimii 51 de ani"

"Când va izbucni scandalul, toţi mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine ştie ce insulă din Pacific. Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor, deşi au semnat că-şi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de câştigurile de până acum? Am fost mereu un luptător şi cred şi acum, că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maximum în demersul meu de a le câştiga încrederea şi respectul".

«Mulţi au câştigat enorm»

"Mulţi din cei ce reclamă pierderile de azi au câştigat mult mai mult în 2007 - 2008, dar au uitat. Un client care câştigă nu spune nici măcar nevestei, cel care pierde te spurcă în piaţa publică. Nu am cumpărat niciodată o maşină mai scumpă de 30.000 de euro, locuiam până în decembrie într-un apartament comunist de pe Dorobanţi şi de atunci într-un alt simplu apartament de 2 camere.

Apropo... mult vehiculata casă în Elveţia e cu chirie. Nu vreau să credeţi că mă justific pentru pierderile din bursă aruncând noroi în jur. Toată vina pentru situaţia în care s-a ajuns îmi aparţine. Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, nici un angajat nu e răspunzător pentru nimic. Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici clasa politică, nici "oamenii de onoare", nici onorabilii clienţi. Şi, undeva într-un colţ ascuns, încă mai că cred toată lumea îşi va recupera capitalul... nu şi aşteptatul profit".

1. Marie Rose Mociorniţă: "Am cunoscut-o prin Robert Turcescu la cererea mea datorită faptului că mă fascina inteligenţa şi mai ales coerenţa ei în exprimările televizate. Am invitat-o la masă, la prânz, la Trattoria Roma. După 5 minute m-a întrebat dacă-mi iubesc soţia. Îmi este jenă să vă relatez răspunsul meu, a fost tăios, dar nicidecum bădăran.

A devenit clientă odată cu Robert Turcescu. Turcescu nu mi-a trimis nici un ban pentru că şi-a cumpărat maşină sau s-a răzgândit. Doamna însă mi-a trimis 10.000 de euro şi a câştigat în câteva luni cam 20% şi şi-a retras banii. Cu Marie Rose am avut două discuţii: am sfătuit-o să-şi vândă toate acţiunile la Fondul Proprietatea în prima zi de cotare la bursă, chiar dacă vor creşte, şi să nu mai vină la birou cu căţeluşa pentru că e nepoliticos.

2. Cosmin Guşă: "L-am cunoscut în platourile tv şi într-o zi, în plină campanie electorală pentru preşedinţie în 2009. M-a invitat la masă la Quattro Stagioni, în Piaţa Charles de Gaulle. Mi-a spus că va fi şeful de campanie a lui Geoană şi caută susţinători. Ţinta era Hotnews. I-am explicat că nu mă amestec în politica editorială, sunt doar acţionar al site-ului cu pricina şi i-am spus cinstit că nu-mi place Geoană şi între două rele aleg să votez cu Băsescu".

3. Tudor Chirilă: "Îmi număr prietenii pe degetele de la o mână şi Tudor ocupă unul din ele. Am rămas profund surprins că are dubii asupra mea. Am rămas surprins şi că v-a spus că s-a retras din bursă uitând să spună dacă a câştigat sau pierdut şi cum. Dar cel mai surprins am fost când i-am trimis aceste rânduri rugându-l să le publice pe blog. Mi-a transmis răspunsul: «De ce să le public?»"

Cristian Sima

"Aş vrea să dorm. E plină noapte aici, dar vreau să fac câteva precizări.

simeon stalpnicul png

1. NU am fugit, nu mă ascund şi sunt înregistrat la această adresă cu nume şi prenume şi cu paşaportul meu valabil.

2. Dacă toţi clienţii mei şi-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de 2 milioane de euro şi de aproximativ 2 milioane de dolari. Apropo de numele vehiculate la televizor: Daniel Dăianu avea 200.000 de euro şi Irina Schrotter 100.000 de euro. Nu există zeci de milioane de euro şi nici măcar 10 milioane de euro.

3. Nu vreau să mă scuz că am pierdut banii, nu caut să-mi spăl imaginea care va fi terfelită şi dacă mâine aş veni cu 4 milioane de euro cash. Nici nu vreau să spun «Aţi semnat, v-aţi asumat riscul, am pierdut asta e!»w", deşi asta ar fi calea cea mai uşoară şi comodă pentru mine".

Irina Schrotter are o avere estimată de revista Forbes la 12 - 13 milioane de euro. Ea se află pe locul 349 al topului "500 de miliardari români" pe anul 2011. Majoritatea afacerilor Irinei Schrotter sunt în domeniul confecţiilor dar are şi investiţii în imobiliare.

cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Charles si regina Elisabeta a II-a
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
Fane Văncică reținut de polițiști pe 27 septembrie 2022 FOTO Inquam / George Călin
image
image
image
image
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta  Foto Gettyimages (2) jpg
kate middleton 1 profimedia 0706166194 jpg
asteroid jpeg
21 Josephine cu Constantin Tanase IMG 6696 jpg jpeg
iphone sursa FOTO Pixabay