"Criminalul de la Silverdome" - 16 ani de la România - Elveţia 1-4


    Jean Vlădoiu
Jean Vlădoiu

La 22 iunie 1994, după victoria senzaţională în faţa Columbiei (3-1), selecţionata României a jucat al doilea meci din grupe la Detroit, pe stadionul "Silverdome", unul care avea să fie extrem de ghinionist pentru noi.

Evoluţia impresionantă a „tricolorilor", cu victoriie împotriva, Columbiei (3-1 grupe), SUA (1-0 grupe) şi Argentinei (3-2 - optimi) la CM din 1994 va rămâne în mintea tuturor românilor, şi nu numai. Golurile lui Hagi, Răducioiu sau Ilie Dumitrescu au scos lumea în stradă fără să fie nevoie ca guvernul să diminueze pensiile sau salariile noastre.

Mai citiţi:

Momente de neuitat la Cupa Mondială din 1930 până azi

A fost Carol al II-lea, selecţionerul Naţionalei?

În vara acelui an era o căldură sufocantă în România. Aproape 40 de grade Celsius erau şi la Detroit, la 22 iunie 1994, acolo unde naţionala noastră avea să joace cel de al doilea meci din grupe, pe stadionul „Silverdome". „Pe terenul acela se aluneca teribil. Dar nu pentru că îl udaseră ei, ci pentru că era o foarte mare umiditate", îşi aminteşte Jean Vlădoiu, cel care a primit cartonaş roşu fără să atingă mingea şi a fost trimis acasă după acel umilitor 1-4 cu Elveţia. „Am luat „roşu" cum am intrat pe teren, aşa a fost să fie. Nu consider însă, că era normal să nu primesc cei 30.000 de dolari care mi se cuvineau pentru calificarea la Mondial", a rememorat Vlădoiu. Până în acel moment, alţi doi fotbalişti erau suspendaţi: Maradona pentru dopaj, iar Effenberg de la nemţi, pentru gesturi obscene la adresa suporterilor.

image

„M-am urcat în avion, am luat un ziar şi m-am aşezat pe scaun lângă o doamnă. Când deschid ziarul, pe prima pagină eram eu, Maradona şi Effenberg. Purtam o şapcă şi lăsam capul în jos ca să mă ascund de cei din avion. Doamna de lângă mine îmi face semn la un moment dat şi îmi spune: «You are the romanian one?». M-am simţit exact ca un criminal în serie", ne-a spus Jean.

Brazilia a cucerit al patrulea trofeu din istorie, după ce a bătut Italia la penalty-uri.

cub bia khalifa fulgy png
oana zavoranu si sotul
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
cub ravan popescu png
cub valentina pelinel png
cub daniel nuță png
narcisa suciu si Daria jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg