Cu banii lui Boc ţinem copiii la creşă juma’ de lună!
E jale! Părinţi disperaţi, copii înghesuiţi în câţiva metri pătraţi şi educatoare care nu-şi mai văd capul de treabă. În România nu există creşe de stat suficiente pentru a prelua toţi bebeluşii dacă reducerea concediului maternal va fi aprobată.
Dacă înainte de Revoluţie nimeni nu-şi bătea capul, iar creşe existau pe toate drumurile, astăzi aceste unităţi au devenit o raritate. Reporterii Click! au căutat ieri ore întregi prin Bucureşti să găsească o creşă. Abia în sectorul 4, pe strada Izvorul Mureşului, au dat de una, dar şi aici e bătaie pe locuri.
„În fiecare zi mă sună câte doi, trei părinţi să mă roage să le primesc copilul. Deja am 165 de micuţi înscrişi, faţă de 160 de locuri cât am capacitate. Am depus 25 de dosare în aşteptare", ne-a explicat directoarea creşei, Mariana Demeter.
Părinţii de aici le consideră pe îngrijitoare adevărate eroine pentru că au nervii necesari şi răbdarea să se ocupe de câte 20 de copii odată, pe salarii de mizerie.
„Vom ieşi în stradă dacă trebuie, deja sunt supraaglomerate toate creşele, iar doamnele educatoare nu mai fac faţă", spune Cristina Stan, mămica unui băieţel de trei anişori.
1.200 lei, creşa particulară
Preţurile la creşele particulare sunt mai mari ca salariile unui profesor sau funcţionar public: de la 800 la 1.400 de lei pe lună. Creşa „Kids First" din Capitală: 1.200 de lei pe lună. Ieri, la prânz, nouă bebeluşi dormeau tun, după o masă copioasă.
Patrick, un puşti de doi ani, blond cu ochi albaştri, era singurul care ne-a zâmbit cu toată gura. Se trezeşte curând şi Radu, de 1 an şi patru luni, şi cer amândoi „papa". S-au jucat toată dimineaţa cât au vrut cu maşinuţe, lego şi maimuţoi din pluş.
„Părinţii care îşi aduc copiii la noi au afaceri. Câştigă mai mult dacă îşi văd de afaceri, decât dacă ar sta acasă cu copilul. Noi lucrăm tot anul, mai puţin vacanţele de Crăciun, de Paşte şi zilele libere legale. Pentru programul scurt (8.00 - 12.00) taxa este de 800 de lei, în care intră masa şi activităţile educative. Programul prelungit (până la 18.00) costă 1.200 de lei", ne-a explicat Adriana Morel, directoarea creşei.
Bona costă între 800 şi 1.500 de lei pe lună
Salariile bonelor românce variază între 800 şi 1.500 de lei, în funcţie de programul şi de atribuţiile pe care le au în educarea şi creşterea copilului de care au grijă. Dar la mare căutare sunt bonele filipineze, mai ieftine şi mai conştiincioase.
Tiana Perfect, managerul Perfect Connections Associates, ne-a spus că, până în prezent, a adus în România peste o sută de bone filipineze.
"Din păcate, bonele românce nu sunt serioase, iar oamenii s-au reorientat spre cele filipineze, care sunt profesioniste şi te poţi baza pe ele", a adăugat Tiana Perfect. Potrivit acesteia, salariul mediu al unei bone filipineze este de 1.200 de lei.
Toate vorbesc limba engleză, au autorizaţie de muncă, multă experienţă şi specializări în domeniu. "Aria de clienţi este vastă, începând cu politicieni, vedete, dar şi oameni obişnuiţi", a mai precizat Tiana Perfect.
Guvernul are trei variante pentru legea mamelor
Varianta 1 presupune reducerea concediului maternal de la 24 de luni la şase luni şi menţinerea aceluiaşi nivel al indemnizaţiilor. Mamele care s-ar întoarce după şase luni la muncă ar primi 500 de lei/lună în plus la salariu.
Varianta 2 presupune menţinerea concediului maternal la 24 de luni şi reducerea indemnizaţiei, astfel încât cuantumul minim să fie de 600 de lei şi cel maxim de 1.000 de lei. Mamele care s-ar întoarce înainte de termen la serviciu ar primi 100 lei/lună la salariu.
Varianta 3 presupune menţinerea concediului maternal la 24 de luni şi reducerea indemnizaţiei, astfel încât cuantumul minim să fie de 600 de lei şi cel maxim de 1.500 de lei. Mamele care s-ar întoarce mai repede la muncă ar primi 100 lei/lună la salariu.
«E un gest criminal»
Sulfina Barbu, deputat PDL: "Nimeni nu poate să spună dacă o mamă întrerupe de exemplu alăptarea la un an de zile sau la un an şi două luni. În al doilea rând, nu există soluţii alternative pentru mame, să-şi ducă copilul de un an de zile la creşă, pentru a se întoarce în câmpul muncii. Eu cred că nu trebuie obligată prin lege».
Alina Gorghiu, deputat PNL: "E un gest criminal această decizie. Guvernul te obligă să-ţi laşi copilul singur acasă la doar 1 an de zile. Nu se va face nici o economie prin această măsură, din contră, se va crea un adevărat haos. Dacă se va lua această decizie eu o voi contesta în instanţă".
Lia Olguţa Vasilescu, senator PSD: «E cea mai mare prostie pe care am auzit-o în ultimul timp pentru că noi nu avem creşe. Nu toată lumea are bunici la care să crească până la 3 ani. Şi atunci, ce faci cu copilul, îl laşi în stradă pentru că aşa îţi cere guvernul?! Eu sper şi cred că nu va trece aşa ceva prin Parlament".