Cum reuşeşte Andreea Raicu să prevină balonarea

Ultima actualizare:

    Andreea Raicu
Andreea Raicu

Andreea Raciu le-a dat câteva sfaturi admiratoarelor sale cu privire la felul în care trebuie să se alimenteze pentru a preveni balonarea, prin intermediul blogului personal.

Vedeta susţine că o dietă echilibrată în care consumul de fibre primează ajută foarte mult la menţinerea stării de bine şi este totodată un factor important în evitarea balonării.

«Nu e deloc placut cand te simti balonata: stomacul se umfla si nu numai ca se observa, dar resimti si un disconfort fizic. Din fericire, balonarea poate fi prevenita daca acorzi putina atentie meniului tau de zi cu zi.

Fiecare am experimentat cel putin o data balonarea, adica acea senzatie de stomac preaplin si de presiune resimtita la nivelul abdomenului din cauza acumularii excesive de gaze in intestinul subtire.

Balonarea este corelata cel mai adesea cu o alimentatie proasta, asa ca trebuie sa-ti corectezi dieta ca sa o previi

Aparitia balonarii este corelata de cele mai multe ori cu obiceiuri alimentare proaste, prea multa mancare la o singura masa sau consumarea anumitor alimente, printre care lactatele, varza, merele sau leguminoasele boabe. Unele persoane se pot balona din cauza ca mananca prea sarat (sarea duce la retentia de apa din organism) sau prea gras (grasimile incetinesc digestia si favorizeaza fermentarea alimentelor in stomac).

Balonarea poate aparea insa si din cauza fumatului, a altor probleme digestive (constipatia) sau chiar si a unor stari de anxietate accentuate. Desi nu este o afectiune grava, si, de regula, trece de la sine la cateva ore dupa ce se face digestia, balonarea creeaza o senzatie puternica de disconfort.

Ce poti face ca sa previi balonarea? Urmeaza niste reguli de dieta care limiteaza la minimum acest risc.

1. Incepe-ti ziua cu un mic dejun bogat in fibre

Uneori, balonarea poate fi o consecinta a constipatiei. Ca sa previi ambele probleme, incepe-ti ziua cu un mic dejun bogat in fibre. Acestea te vor ajuta sa ai o buna digestie pentru ca absorb apa si alte fluide din stomac si le elimina rapid. Bolul de cereale integrale ar trebui sa contina cel putin 5 grame de fibre. Uita-te la ingredientele de pe cutia de cereale ca sa te asiguri ca sunt potrivite pentru tine. Cerealele cu bob intreg: grau, ovaz, secara n-ar trebui sa lipseasca din lista.

2. Consuma anumite legume fierte si nu crude

Legumele crude te pot balona. Lista lor este destul de lunga: varza, sparanghel, broccoli, conopida, morcovi, dovlecel, mazare verde etc. Specialistii spun insa ca daca fierbi legumele, vor fi mai usor de digerat si nu vor mai fermenta la fel in intestin, producandu-ti balonarea. Daca stii ca ai probleme cu anumite legume (pe unii dintre noi ne pot balona unele legume, pe altii, altele), incearca sa le consumi doar fierte si vezi cum te simti. Daca nici asa nu merge, evita-le pe cat posibil pentru ca altfel te vor balona.

3. Stai departe de condimentele foarte picante

Condimentele picante precum ardeiul iute, pudra de chili, piperul negru, dar si sosurile picante sau chiar si otetul pot crea aciditate in stomac, ceea ce duce la iritarea acestuia, unele persoane putand sa experimenteze chiar si balonarea. Daca vrei sa-ti condimentezi preparatele, foloseste ierburi proaspete sau uscate care nu sunt atat de puternice ca busuiocul, menta, salvia, rozmarinul etc.

4. Renunta la bauturile acidulate si la guma de mestecat

Multe persoane se baloneaza din cauza ca beau des sucuri acidulate. Acestea contin niste substante, printre care sorbitol, xylitol si mannitol, care duc la acumularea de gaze in stomac si cauzeaza balonarea. Cel mai bine este sa renunti sa mai bei astfel de sucuri, care oricum sunt foarte nesanatoase. Bea apa sau sucuri naturale facute in casa. Compusii de mai sus se regasesc si in guma de mestecat fara zahar. De asemenea, daca mesteci guma des, pot sa te balonezi pentru ca inghiti mult aer.

5. Nu manca prea repede

Cand mananci prea repede si nu mesteci mancarea cum trebuie, inghiti si mult aer si dupa masa risti sa te balonezi. Asa ca, mananca linistita si tine minte ca o masa ar trebui sa dureze in jur de jumatate de ora. In plus, cu cat mesteci mancarea mai mult, cu atat te vei satura mai repede, drept urmare, vei manca si mai putin. Balonarea apare deseori pentru ca mancam mai mult decat avem nevoie.

6. Consuma cateva alimente anti-balonare

Cateva studii sugereaza ca ceaiul de menta, ghimbirul, ananasul sau patrunjelul pot sa reduca balonarea. Incearca-le pe toate si vezi care functioneaza in cazul tau! Desi nu pare, si apa este un aliment minune care impiedica balonarea, asa ca nu te da inapoi de la cei doi litri recomandati zilnic.», a scris Andreea Raicu pe blog.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net