Cum să-ţi iei o locuinţă prin ANL
Programul „Locuinţe prin credit ipotecar" se adresează persoanelor cu cetăţenie română care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru obţinerea unui credit ipotecar prin ANL trebuie parcurse următoarele etape:
completarea unei cereri tip ANL, care se poate procura de la orice oficiu poştal; transmiterea cererii completate de solicitantul de credit la ANL; întocmirea unui dosar de solvabilitate de către bancă; semnarea unui contract de mandat (încheiat între solicitant şi ANL); semnarea unui contract de construire; semnarea contractului de credit ipotecar, înformează Adevărul.
Programul „Locuinţe pentru tineri" se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, în momentul aplicării şi care nu au depăşit 36 de ani în momentul repartizării. De asemenea, solicitantul trebuie să aibă locul de muncă în localitatea respectivă şi nu trebuie să deţină o locuinţă proprietate personală.
Preţ mic, calitate pe măsură
Din păcate, în majoritatea cazurilor, indiferent că este vorba de locuinţe ANL făcute prin programul „Locuinţe pentru tineri" sau „Locuinţe prin credit ipotecar", calitatea acestora lasă de dorit. Dacă în primul caz preţul foarte scăzut se compensează într-o oarecare măsură, în varianta achiziţiei prin credit, raportul calitate-preţ nu mai este echitabil.
„Materialele de construcţie folosite sunt foarte ieftine şi proaste, tencuiala se scorojeşte după scurt timp, apare fenomenul de igrasie sau mucegai pe la colţuri ori la nivelul podelei, iar instalaţia sanitară şi de încălzire oferă multe surprize", spune Adrian Marcu, care a renunţat la ideea de a-şi cumpăra o casă ANL când a văzut în ce fel sunt construite.
Preţul cu care se vinde o casă ANL este cel de inventar şi include costurile de construcţie şi de racordare la utilităţi. Costul nu poate trece de 600 de euro pe metru pătrat, conform directorului ANL, Pavel Belinski.