Cum trăieşte cel mai izolat trib din lume. Este ilegal să le vizitezi insula! Ce păţesc intruşii?

Ultima actualizare:

    Izolarea i-a făcut extrem de vulnerabili pe cei din tribul Sentinelese. FOTO: Shutterstockclickpentrufemei.ro
Izolarea i-a făcut extrem de vulnerabili pe cei din tribul Sentinelese. FOTO: Shutterstockclickpentrufemei.ro

În lume, există în jur de 100 de grupuri de oameni care n-au contact cu lumea exterioară, însă niciunul nu este mai izolat decât tribul Sentinelese. Localizat în insulele Andaman de nord, din India, acest popor indigen se separă de restul lumii de zeci de mii de ani, iar această izolare le-a salvat viaţa, având în vedere că nu sunt expuşi bolilor străinilor sau stilului lor de viaţă agresiv şi distrugător. Guvernul indian recomandă lumii civilizate să evite contactul cu nativii, însă, din păcate, nu toţi au plecat urechea la recomandările autorităţilor. Ce au păţit ei?

Mai mulţi exploratori au încercat să intre în contact cu cei din tribul Sentinelese. Şi, aşa cum era de aşteptat, cele mai multe astfel de încercări au avut urmări nedorite. În anii '80, de pildă, mulţi băştinaşi şi-au pierdut viaţa în timpul micilor bătălii pe care le-au purtat cu intruşii. Iar, cu alte ocazii, tocmai intruşii au avut de suferit din cauza curiozitării lor.

Pentru a înceta intruziunea străinilor în viaţa membrilor tribului Sentinelese, guvernul indian a interzis orice vizită pe teritoriul lor în 1997. Pe o rază de 5 km, nimeni nu se poate apropia de insula Sentinel. Sub nicio formă şi niciun pretext. Cei care se încumetă să încalce acestă regulă se trezesc cu o „ploaie‟ de pietre şi săgeţi asupra lor. Nu de puţine ori au existat victime, iar trupurile neînsufleţite ale celor care şi-au găsit sfârşitul pe insula celui mai izolat trib din lume nici măcar nu au putut fi repatriate.

Antropologii sunt de părere că tribul Sentinelese trăieşte pe insulă de mai bine de 60.000 de ani fără să beneficieze de avantajele lumii civilizate. Şi, în tot acest timp, stilul lor de viaţă nu s-a schimbat prea mult.

Citeşte continuarea aici!

image
image
image
image
image
image
grecia romani1 jpg
rosii  jpg
calendar ortodox 2021 27 septembrie sfantul ierarh antim ivireanul png
Plenul reunit al Parlamentului României cu ocazia asumării răspunderii de către guvernul de coaliție PSD - PNL a unui pachet de măsuri fiscale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
bani jpg
piata victoriei INQUAM Photos Octav Ganea (1) jpg
banner pensii png
image
actualitate.net