Cumpără copilului jucării educative!
Jucăriile educaţionale sunt concepute pentru copii de vârste diferite, ţinând cont de faptul că fiecare vârstă are necesităţi specifice şi că fiecărei etape din dezvoltarea celor mici îi corespund anumite abilităţi, care pot fi dezvoltate.
Aceeaşi categorie de jucării stimulează curiozitatea şi creativitatea copiilor şi sprijină dezvoltarea unor noi abilităţi.
Cu ajutorul jucăriilor educaţionale în timp ce micuţii se joacă şi se amuză, pot învăţa cuvinte noi, culori, cântecele şi forme, pregătindu-se astfel pentru necesităţile în continuă schimbare ale societăţii din ce în ce mai complexe de astăzi.
În categoria jucăriilor edicative se includ: colecţii de jocuri de logică şi tactică, jucării pentru controlul şi coordonarea mişcărilor (în primii ani de viaţă ai copilului), puzzle-uri, seturi de construcţii (montare, asamblare), seturi creative pentru desen sau bricolaj, căţeluşul vorbitor, de la care copilul poate învăţa litere, culori, cântece şi părţi ale corpului.
Omida muzicală, care ajută la îmbunătăţirea vocabularului copilului, telefonul muzical, care îl ajută pe micuţ să înveţe litere şi numere, şi scaunul muzical (un ceas îl învaţă să numere, o lampă îl învaţă culorile, iar o carte de activităţi, animalele), sunt doar câteva jucării pe gare le gasiţi şn magazinele de specialitate.
Alături de acestea se găsesc accesorii pentru dezvoltarea abilităţilor practice: hârtii şi cartoane decorative.
La fel de importante sunt jucăriile pentru coordonarea mişcărilor şi jocurile de aritmetică simplă.
Atenţie la cele periculoase!
Copilul dumneavoastră se poate răni uşor cu jucăriile sofisticate. Evitaţi să-i cumpăraţi piese care au zorzoane, bile, muchii ascuţite, nasturi, fundiţe sau alte accesorii care pot fi înghiţite.
Jucăriile din pluş, umplute cu vatelină, pot da alergii grave celor mici. Atenţie mare la jucăriile „militare".
Deşi copiii sunt înnebuniţi după puşti, săbii şi pistoale, încercaţi să-i feriţi de asemenea obiecte.
Este demonstrat că cei mici îşi schimbă comportamentul şi devin violenţi din cauza lor.
Jucării pentru copii de la 3 la 6 ani
Copilului îi place să contruiască, începe să cunoască mai bine literele şi cifrele, să fie mult mai curios, să pună întrebări şi să prefere compania altor copii.
Cele mai potrivite jucării ar fi lego, puzzle, numărătore, cărţi de colorat, jucării muzicale, cuburi din lemn, păpuşi vorbitoare, jucarii din plus, tăblite magnetice.
Jucării pentru copii de la 6 la 8 ani
Pentru această vârstă sunt recomandate jocurile gen "Monopoly", "Nu te supăra frate", cărţi cu sau despre animale, curiozităţi, jocuri mai laborioase de construit, jocuri pentru calculator cu cifre, litere, sau cu diverse combinaţii pe care le poate descoperi el, puzzle mai complex.
Jucării pentru copii de la 8 la 12 ani
Acum copilul deja citeşte singur, se uită la televizor, se joacă pe computer şi descoperă jocuri pentru vârsta lui.
Pentru ei sunt recomandate enciclopediile, cărţile mult mai complexe din care află multe informaţii, bicicletă, role, jucării care se asamblează, păpuşi cu diverse accesorii.