De ce toamna este important să mâncăm cât mai colorat. Sfaturile nutriționistului

Ultima actualizare:

    Fructele conțin vitamine și antioxidanți buni pentru sistemul imunitarFOTO: Unsplash.com
Fructele conțin vitamine și antioxidanți buni pentru sistemul imunitarFOTO: Unsplash.com

Toamna este un anotimp foarte ofertant din punctul de vedere al legumelor și fructelor, iar de acest lucru trebuie să profităm din plin. Vitaminele în stare naturală ne vor ajuta foarte mult în sezonul rece când temperaturile scăzute și virozele ne vor ataca sistemul imunitar. Nutriționiusta Cori Grămescu ne spune de ce este important să mâncăm ”cât mai colorat”.

Specialista spune că nu există neapărat alimente ”vedetă” pentru acest anotimp, pe care să le consumăm, însă este important să alegem fructe și legume de sezon pentru a evita substanțele de creștere dar și prețurile piperate pe care le au celelalte, în supermarketuri.

Să mâncăm colorat. Câteva sfaturi de la Cori Grămescu

”Toamna este un sezon foarte plăcut și foarte ofertant din mai multe motive. În primul rând, temperaturile scad și asta înseamnă că metabolismul nostru se activează, deoarece consumăm mai multă energie ca să ne menținem temperatura. Și în al doilea rând, ne putem bucura de toate legumele și fructele pe care ni le oferă.

Nu cred că există neapărat vedete al alimentației de toamnă, ci cred că atâta timp cât consumăm alimente neprocesate, legume în forma lor naturală, fructe în forma lor naturală, nu ar trebui să ne facem probleme, și bineînțeles să fie sezoniere pentru a evita prețurile exagerate și suplimentele de creștere artificială”, a scris Cori Grămescu pe Instagram.

”Zahărul din pară nu este o problemă”

Specialista mai precizează că fructele dulci nu reprezintă o problemă dacă nu sunt consumate în cantități mari, însă adevăratele probleme sunt dulciurile procesate pe care tindem să ni le punem în geantă de cele mai multe ori.

”Aud des ”Pot să mănânc para, că perele sunt dulci.” DA, câtă vreme în cea mai mare parte a timpului mâncăm alimente naturale, nu zahărul dintr-o amărâtă de pară este problema în alimentație, ci punga de biscuiței, punga de bombonele de ciocolată. Nu are rost să facem comparație între zaharul din fructele dulci și zahărul concentrat, pentru că dulciurile au de 4x mai mult zahăr decât fructele dulci”, a precizat specialista.

Culorile din legume ne spun despre vitaminele și oxidanții pe care îi conțin

”În alimentația de toamnă este important să mâncăm cât mai colorat, pentru că, de fapt, culorile din legume ne dau o indicație despre aportul lor de vitamine și antioxidanți.

Toamna trebuie să ne întărim imunitatea pentru a ne pregăti de sezonul rece și atunci ar trebui să fim atenți la tot ce înseamnă vitamina C (ardei, parunjel), vitaminele A și E (cartof dulce, mere, pere, dovleac) și bineînțeles cât mai multe fibre, adică legume la fiecare masă, deoarece fibrele ne reglează tranzitul digestiv, ceea ce înseamnă că flora intestinală este într-o zonă de echilibru și atunci sistemul nostru imunitar este întărit din interior.

Sistemul imunitar nu stă neapărat într-un complex de suplimente, ci mai degrabă în alimentația noastră, în odihnă, în mișcarea în aer liber, pentru că sub influența razelor solare se secretă în mod natural vitamina D și atunci sistemul nostru imunitar se întărește, și totodată făcând sport în aer curat sistemul nostru respirator este întărit și el.

Practic creăm o barieră împotriva sezonului de răceală prin expunerea la aerul curat care ne oxigenează țesuturile, iar în felul ăsta ne susținem în mod real corpul”, a mai arătat Cori Grămescu.

Specialiștii spun să nu uităm și de mișcarea în aer liber și să ne bucurăm de zilele însorite de toamnnă, chair dacă sunt mai scurte.

Citește și:Cori Grămescu ne recomandă să nu abuzăm de fructe

Antrenoarea Cori Grămescu ne dezvăluie secretul siluetei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
trei pisici 1wxl jpeg
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
cristo velato sansevero napoli jpg
otravita jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
pipe jpg
Obezitate FOTO Shutterstock jpg
cartierul justitiei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net