Deshumarea Ceauşeştilor: Probele-martor vor fi prelevate de la Valentin şi de la fratele dictatorului
„Suntem mai aproape de a cunoaşte adevărul", a declarat ieri, pentru Associated Press, singurul copil rămas în viaţă al cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu.
Citeşte şi:
Soţii Ceauşescu au fost dezgropaţi în Cimitirul Ghencea - VIDEO
Nepotul lui Ceauşescu: „Ar trebui lăsaţi să se odihnească în pace. Sunt îngropaţi acolo”
Valentin Ceauşescu nu avea dreptul să interzică accesul în cimitir FOTO
Gelu Voican Voiculescu: "În mod sigur soţii Ceauşescu sunt îngropaţi în Ghencea"
Analiza ADN-ului Ceauşeştilor poate dura câteva luni. Află cât va costa!
Dacă rămăşiţele soţilor Ceauşescu sunt suficient de nealterate încât să furnizeze un ADN identificabil, se pune următoarea problemă: cu ce vor fi comparate? Potrivit unor surse judiciare, probele-martor vor fi prelevate atât de la fiul foştilor dicatori, Valentin Ceauşescu, cât şi de la fratele lui Nicolae Ceauşescu, Ioan (78 de ani).
Mai exact, de la cei doi vor fi recoltate mostre de salivă, din care se va extrage ADN-ul, care ulterior va fi comparat cu cel al soţilor Ceauşescu.Un procuror criminalist familiarizat cu testele ADN ne-a declarat că, de regulă, este suficient ca ADN-ul părinţilor să fie comparat cu cel al fiului sau fiicei pentru a se stabili fără tăgadă filiaţia.
În cazuri sensibile, bunăoară când paternitatea nu este certă, se obişnuieşte să se preleveze probe şi de la rude colaterale - fraţi, surori etc. În cazul de faţă, prelevarea de ADN şi de la Ioan Ceauşescu ar fi de natură să acopere orice ipoteză de lucru şi să stabilească fără tăgadă că cel înmormântat în Ghencea este Nicolae Ceauşescu.
Testul ADN ar putea dura până la şase luni, conform directorului general al Institutului de Medicină Legală, Dan Dermengiu. Costurile legate de deshumare şi de analizele ADN se ridică aproximativ 5.000 de lei şi vor fi suportate de Valentin Ceauşescu şi de Mircea Oprean. În cazul în care rămăşiţele celor doi foşti dictatori sunt prea alterate pentru a fi prelevat ADN-ul cu tehnologia existentă la Bucureşti, acestea urmează să fie trimise la un laborator din Austria, caz în care costurile se vor ridica la 2.500 de euro.