Drama românului intrat în comă în Spania «Muncea ca robul, pentru un trai mai bun»

simeon stalpnicul png

Gabriel Raul Midan (38 de ani), fost militar în Craiova, este în continuare în stare gravă în Spania, după ce a muncit până la epuizare. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor lui de supravieţuire.

    Citeşte şi:         Fost militar român în comă, în Spania, din cauza muncii epuizante

Craioveanul se zbate între viaţă şi moarte, pe patul de spital din Valladolid, Spania. Gabriel Radu Midan (38 de ani) s-a prăbuşit într-un restaurant din Peninsula Iberică, în urmă cu două săptămâni, după ce a lucrat până la epuizare, ca să-şi întreţină familia din România.

Sărăcia din ţară l-a împins să muncească în străinătate

Deşi medicii i-au recomandat să evite să stea prea mult în picioare, craioveanul suferind de ulcer varicos, acesta petrecea la serviciu şi câte 14 ore pe zi. Gabriel era bucătar-ospătar, în Avila-Spania. Pe 14 iunie, a leşinat. De atunci nu s-a mai trezit.

"Cu strângere de inimă, i-am dat binecuvântarea"

Olteanul a ales să părăsească România, în urmă cu cinci ani, pentru a-şi căştiga existenţa, spun părinţii acestuia. În Craiova fusese bucătar la Liceul Economic, barcagiu în Parcul Romanescu, şi militar la Unitatea 1047. „Se căsătorise, soţia i-a adus pe lume un copil căruia trebuia să-i asigure un viitor. Salariul de aici nu-i permitea acest lucru. Într-o zi, a venit la mine şi mi-a zis că trebuie să-şi ia inima în dinţi, să lase România pentru câţiva ani, ca să muncească altundeva. Eu, în sufletul meu, ştiam că nu e bine să facă asta, dar nu i-am zis nimic. Cu strângere de inimă, i-am dat binecuvântarea", povesteşte Ion Midan, de 63 de ani, pentru Adevărul de Seară Craiova.

simeon stalpnicul png

Tatăl tânărului îşi aminteşte de ziua când şi-a văzut fiul pentru ultima dată, cu plasa în mână, înainte să urce în autocar. „I-am dat şi o sticlă cu vin negru, ca să-şi aducă aminte de noi. Eram cu lacrimile în ochi când i-am făcut cu mâna. Am întors capul când s-a uitat la mine, ca să nu ma vadă că plâng de durere", adaugă bărbatul, care îşi duce mâna la ochi să-şi şteargă, şi de această dată, lacrimile. Spune că a ţinut la fiul său mai mult decât la propria viaţă. „A fost un copil dorit din tot sufletul. Îl iubesc pentru că e sânge din sângele meu, mi-a luminat viaţa. Era blând ca o fată, ascultător, nu făcea nimic care să deranjeze. Vroia să fie bine pentru toţi", a adăugat pensionarul.

S-a prăbuşit în restaurant, în plină zi

Părinţii spun că principalele motive pentru care Gabriel a plecat în Spania au fost nesiguranţa financiară din ţară şi dorinţa de a-şi sprijini copilul. „Îşi întreţinea singur băiatul, pentru că s-a despărţit de soţie. Copilul a rămas la noi. Gabriel trebuia să muncească pe rupte pentru nepoţelul nostru, să nu ducă lipsă de nimic. Noi nu puteam să îi ajutăm cu pensia, că e mică, şi abia ne puteam lua medicamente şi mâncare. Din contră, tot el ne mai dădea câte-un ban, să mai luăm una alta, de-ale gurii", adaugă bărbatul, care vorbeşte despre ziua când a primit vestea că băiatul său se află în comă.

„Am fost anunţat prin telefon, de către un poliţist, că Gabi e rău, la spital, cu aparate la gură. Mi-a stat inima în loc. Credeam că nu aud bine. Nevasta m-a văzut galben la faţă, mi-a luat telefonul din mână şi a întrebat ce s-a întâmplat. În câteva secunde, şi ea se făcuse stană de piatră", mai spune acesta. Când au conştientizat că situaţia este cât se poate de gravă, au dat telefoane, să ceară mai multe detalii. Au aflat că Gabriel căzuse din picioare, inconştient, în restaurantul unde lucra ca ospătar.

Ioana Midan, mama fostului militar, alături de Adrian, fiul craioveanului care zace în Spania:

Ioana Midan (foto sus), mama, a plecat a doua zi în Spania. Aceasta ne povesteşte, din salonul fiului său, că Gabriel suferă de ulcer varicos, boală care s-a transmis ereditar. „Făcuse tromboflebită. Îi ajunsese mult sânge la plămâni, aşa au zis medicii de aici. Când a căzut, am înţeles că s-ar fi sufocat. Gabi ştia că nu are voie să stea mult în picioare, că i se umflau şi începeau să îl doară, uneori chiar să îi sângereze", spune femeia, care adaugă că băiatul său era hotărât să nu revină în ţară, până când nu va strânge bani.

„Îşi pusese în gând să nu se întoarcă în ţară cu mâinile goale. Eu i-am tot zis, parcă am presimţit: «Vino, mamă, nu mai sta acolo. Lasă, că nu om muri noi de foame». El tăcea. Am tăcut şi eu, până la urmă. În Spania ştiu că muncea ca robul, pentru un trai mai bun, nu să ne pricopsim. Doamne, nu-l lăsa să moară!", a încheiat mama fostului militar.

mihai voropchievici 1 jpeg
Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
foto1 jpg
FotoJet (11) jpg
front 2 (captura video) jpg
FotoJet (4) jpg
FotoJet (10) jpg
Alina jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caini 3 jpg