După 5.300 de ani, primele fotografii cu chipul omului preistoric, Otzi
Folosind imagini 3D cu ajutorul tehnologiei medico-legale, doi artişti olandezi, Alfons şi Adrie Kennis, au reconstituit înfăţişarea lui Otzi, până la cele mai mici detalii. Excepţie a făcut culoarea naturală a ochilor, pe care cei doi nu au putut-o determina, aşa că i-au făcut ochii căprui.
Reconstituirea este expusă la Muzeul de arheologie din Tirolul de Sud, Bolzano, Italia alături de mumia vânătorului preistoric, potrivit Daily Mail.
Otzi a fost descoperit întâmplător, conservat în gheaţă, de un cuplu de turişti germani în septembrie 1991, în munţii Alpi, la graniţa dintre Italia şi Austria, în Valea Oetz (de unde şi-a primit şi numele). Corpul acestuia era îmbrăcat cu haine de blană, sandale de piele şi purta un arc, săgeţi şi un topor din cupru.
Se ştia că vânătorul avea 46 de ani când a avut parte de o moarte violentă. Examinările recente au descoperit faptul că era rănit de o săgeată şi, posibil, lovit de un buzdugan în faţă.
Se pare că săgeata a atins o arteră de sub clavicula stângă, ceea ce a dus la o hemoragie masivă. Faptul că săgeata a fost scoasă înainte de moartea vânătorului, nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia.
Arheologii cred că Otzi se poate să fi fost un vânător sau războinic ucis într-o încăierare de un trib rival. Omul gheţurilor avea 1,59 m înălţime, suferea de artrită şi avea paraziţi intestinali.
Cei doi artişti olandezi au omis ceva în imortalizarea lui Otzi: se pare că vânătorul preistoric era pasionat de tatuaje. Avea tatuate linii scurte, paralele, verticale în spatele genunchilor şi a gleznelor.
Descoperirea mumiei a fost crucială pentru înţelegerea felului în care au trăit oamenii preistorici.