Egipt, un amestec de istorie şi lux - FOTO/VIDEO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pământul pe care s-a născut una dintre primele mari civilizaţii găzduieşte legendarele piramide, minaretele, Nilul şi staţiunile luxoase de la Marea Roşie. Vizitatorii descoperă cu surprindere că piramidele sunt doar vârful unui aisberg arheologic.

Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!

Haosul din Cairo pluteşte peste centrul său vechi, aproape neschimbat încă de la începuturile Islamului. Către nord, Luxorul, situl anticei Theba, este brăzdat de camere funerare opulente şi se mândreşte cu unele dintre cele mai tari monumente ale Antichităţii. Ceva mai în sud, la Aswan, templele impunătoare scriu testamente răsunătoare despre puterea zeilor şi a faraonilor omnipotenţi. În această zonă, Nilul poate fi explorat cel mai bine cu o felucca (barcă egipteană antică), lăsându-te la voia curenţilor şi a vânturilor.

Vezi aici mai multe imagini din Egipt

Departe, în est, oceanul de nisip se întinde infinit către Sahara, cu un pumn de oaze care hrănesc insule solitare de verdeaţă. Un stup de fortăreţe medievale stă ascuns în deşert, intersectându-se cu izvoare clocotitoare şi formaţiuni stâncoase fantomatice. Apele cristaline şi adânci ale Mării Roşii se întind strălucitor, inundate de corali unduitori, cu o viaţă marină frenetică şi fascinantă pentru milioane de turişti. În interiorul deşertului Sinai, pelerinii pot urca pe muntele unde Moise a vorbit cu Dumnezeu, petrecându-şi următoarele zile în beatitudine, pe coasta Dahabului.Cairo, Mama Lumii

Când ajungi prima oară în Cairo, haosul te loveşte ca o cărămidă în moalele capului. Dar nu durează mult şi te obişnuieşti cu valul de zgomot, traficul infernal şi pătura de smog. Chiar şi croncănitul corbilor devine prietenos, iar metropola te va hipnotiza pe viaţă. Cunoscut de cei aproape 20 de milioane de locuitori ca Um-ad-Dunya (”Mama Lumii"), Cairo e un amestec unic de prezent şi istorie.

Puteţi să vă începeţi periplul prin cartierul islamic. Veţi intra direct în trecut, de parcă v-aţi afla într-o maşină a timpului, descoperind o lume cu moschei străvechi şi pieţe bătrâne de 1.500 de ani, forturi medievale şi chiar vechiul oraş Salah ad Dins. Aici, mai mult ca în orice altă parte, trebuie să vă îmbrăcaţi corespunzător, cu picioarele şi umerii acoperiţi şi cu încălţări de care vă puteţi descotorosi uşor la intrarea în moschei. La intersecţia străzilor Mohammed Ali cu Port Said se află Muzeul Islamic, de unde puteţi culege informaţii interesante.

După ce mergeţi în piaţa carpetelor şi a covoarelor, intraţi în Moscheea Madrassa şi apoi în mausoleul acesteia, un complex care aminteşte de era Mamluk, când sclavii erau regi. Aici au loc spectacole de Sufi, un dans tradiţional ameţitor, în care dansatorii se rotesc cu o viteză infernală pentru cei mai mulţi dintre pământeni. Pe strada al Azhar se găseşte moscheea cu acelaşi nume, înfiinţată în anul 970, una dintre cele mai vechi din Cairo, dar mult mai important, cea mai veche universitate din lume.

Cimitirul nordic, cunoscut şi sub numele de Oraşul Morţii, e o adevărată curiozitate: aşa cum spune numele, este un cimitir, dar şi un oraş în care se locuieşte. La început, conducătorii îşi aleseseră ca loc pentru morminte o zonă deşertică din afara oraşului medieval. Dar, privind înapoi către epoca faraonilor, egiptenii şi-au dat seama că cimitirele nu ar trebui să fie neapărat locuri ale morţii, ci dimpotrivă, viaţa ar trebui să înceapă de aici.

Ai vizitat Egiptul? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!

Aşa că multe morminte au devenit zone de distracţii, cu facilităţi pentru musafiri. La începutul secolului al XIV-lea, unii au început chiar să locuiască în morminte. Astăzi, monumentele funerare sunt folosite ca mese, iar Oraşul Morţii e recunoscut de autorităţi atât ca cimitir, cât şi ca zonă rezidenţială.

Drumul între Sfinx şi piramide este parcurs mai uşor cu o cămilă

simeon stalpnicul png

Un alt şoc veţi avea pe drumul către platoul Giza, cel care găzduieşte faimoasele piramide antice. Veţi trece prin cartiere întregi cu locuinţe neterminate, blocuri imense cu două-trei etaje finisate, unde egiptenii locuiesc ca la ţară. Coteţe pentru capre şi găini îşi găsesc loc pe terasele aglomerate cu milioane de troace, acolo unde sunt întinse şi rufele şi unde se joacă şi copiii, mai mult dezbrăcaţi, dar fericiţi... Se spune că ar fi o tradiţie ca aceste clădiri să fie terminate de moştenitori; adevărul e că proprietarii lor nu plătesc impozite la stat.

Citeşte şi: 

Cuba, «Paradisul comunist» din Caraibe - FOTO/VIDEO

Creta, leagănul lui Zeus – FOTO/VIDEO

Joacă-te cu delfinii în lagunele din Maldive! FOTO/VIDEO

Malta, răscrucea de vânturi a Mediteranei - FOTO/VIDEO

Bali, «insula Zeilor» - FOTO/VIDEO

Polinezia Franceză, Paradisul terestru - FOTO/VIDEO

Deasupra suburbiei Giza se ridică movila de nisip cu piramidele. Există două intrări: cea principală ar fi o continuare a Bulevardului Piramidelor (Sharia al-Haram), pe la piciorul marii piramide a lui Cheops, a doua intrare este pe lângă Sfinx, prin cartierul Naylet as Samaan. Turiştii care nu sunt în grup organizat obişnuiesc să intre pe platou prin Sharia al-Haram, pentru că acolo există chiar o staţie de autobuze sau microbuze, care vin din centru.

Citeşte mai multe amănunte monumentele Egiptului antic pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net