EXCLUSIV Petru Buiuca: «O să deschid primul studio de gătit din România»
Cu ocazia sărbătorilor Pascale, Petru Buiuca (24 de ani), primul „MasterChef" din România, a acceptat provocarea Click! de a crea şi găti o reţetă specială, invenţie proprie. Apoi, ne-a explicat de ce nu lucrează încă în bucătăria unui restaurant şi ne-a povestit ce-a făcut cu marele premiu de 50.000 de euro şi ce planuri de viitor are.
Petru, eşti primul "MasterChef" din România. Cum a început relaţia ta cu bucătăria?
Am început să gătesc din nevoie. Nu am ascuns asta niciodată. Studenţia te împinge către creativitate în bucătărie, cu resurse chiar limitate. Mi-am dat seama că sunt bun în bucătărie când am gătit pentru o petrecere la nişte prieteni.
Cine te-a inspirat în această artă, înainte de concursul de la PRO TV?
Jamie Oliver, el este modelul meu în viaţă din punct de vedere culinar. Zâmbeşte, iubeşte şi inspiră dragoste în bucătărie. De la primele emisiuni cu el, am ştiut că bucătăria este acel loc liber, acel loc în care nimeni nu-ţi poate pune piedici: locul în care poţi să visezi.
Care este specialitatea ta culinară?
Bucătăria italiană. Nu sunt modest: sunt extraordinar de bun la paste. De la aluat, până la reţeta finală. Am fost împins, de la spate, de femeile din viaţa mea care adoră, totdeauna, o porţie de paste făcute de mine. Nu ies bune, ies extraordinar de delicioase!
Dar există vreun fel de mâncare de care nu eşti mulţumit cum îţi iese?
Da: „Beef Wellington", adică vită la cuptor cu înveliş de ciuperci, aluat şi sos roşu. Este o reţetă a lui Gordon Ramsay, chiar felul lui reprezentativ. Se pare că el a avut nevoie de peste zece ani ca să „rafineze" reţeta. Eu am început lucrul la ea acum 3-4 ani... Mai am vreo 6. Dar nu mă dau bătut! Nu sunt genul!
Mai ai dificultăţi şi la alte preparate?
Până acum nu mi-a pus probleme nici un fel de mâncare. Eu am o regulă în bucătărie: am nevoie de două încercări pentru a-mi ieşi ceva cum trebuie. După aceea, tot ca noutate, nu mai refac acel fel de mâncare niciodată, decât dacă mi se cere în mod expres. Mă plictisesc foarte mult reţetele repetate. Cred că de asta nu lucrez într-un restaurant.
Ce mănânci într-o zi obişnuită? Îţi găteşti singur?
O să mă fac de ruşine, dar trebuie să spun că acasă mănânc paste şi sendvişuri. Îmi gătesc singur, dar nu îmi place asta. Mi se pare risipă de timp să gătesc sofisticat fără să fie cineva să se bucure de preparat. Eu gândesc aşa: dacă oricum ştiu ce gust are la final, de ce să-mi bat capul? Nu e gândirea potrivită pentru mulţi, dar aşa sunt eu. Îmi place să gătesc cu şi pentru oameni, niciodată singur!
Cum s-a schimbat viaţa ta după „MasterChef"?
După concurs mi-am îndeplinit visul de a pleca în Franţa. E „Mecca gurmanzilor". Mi-am ajutat familia. Pun umărul să deschid singurul studio de gătit din România. Fără concurs, nu ajungeam aici, fără concurs trebuia să-mi amân foarte multe vise. Acum e timpul lor!
Ce ai făcut cu marele premiu?
Cum spuneam: îndeplinit de mofturi, vise, ajutat familia şi pornirea propriei afaceri. În momentul de faţă mă pot denumi antreprenor cu acte în regulă. Am proiecte active în on-line şi live. Am lansat alt site: www.eusuntpetru.ro. Şi mai urmează multe. Şi mi-am luat maşină... buburuza care e alături de mine zilnic! (un Volkswagen Fox, second-hand, pe care a dat 4.000 de euro, n.r.)
Dacă ai fi jurat la Masterchef, cui ai da marele premiu în acest sezon?
Dacă aş fi jurat la "MasterChef" i-aş da premiul unuia dintre „preferaţii" mei: Mihai Toader, Nini Pham, Andreea Pojar, Maria Secreriu, Răzvan Oana, Rareş Burducea, Traian Galleguillos.
Dar cu foştii concurenţi mai ţii legătura?
Da, deschid primul studio de gătit din România cu doi dintre ei, Alexandru Cîrţu şi Mehrzad Moghazehi.
Salată de curcan à la «MasterChef»
Ingrediente: 120 gr de piept de curcan proaspăt, 1 cartof, 2 tulpini de ceapă verde, 1 tulpină de usturoi, 3 roşii cherry sau 1 roşie mică, 1 vârf de linguriţă de chilli şi miezul de la 2 nuci.
Mod de preparare: Întâi curăţăm cartoful, îl tăiem în bucăţi mici şi îl fierbem până se face moale de tot, ca pentru piure (să intre uşor scobitoarea prin el). Apoi îl prăjim cu foarte puţin ulei, într-o tigaie bine încinsă, doar pentru culoare. ÎI punem deoparte pe un şerveţel de hârtie, pentru a scăpa de tot uleiul în exces. Apoi, pieptul de curcan se taie în fâşii subţiri şi se prăjeşte într-o tigaie, încinsă bine, fără nici un pic de ulei. 3-4 minute pe fiecare parte sunt suficiente pentru a fi gata curcanul nostru! Îl condimentăm cu sare şi puţin chilli şi îl punem deoparte.
Mai avem un pic şi mâncăm! Roşiile cherry, ceapa verde şi usturoiul se taie după preferinţă. Se pun într-un bol şi se adaugă cartofii peste. Nucile le sfărâmăm, le prăjim cu puţină sare timp de 1-2 minute, într-o tigaie încinsă. Apoi le adăugăm peste celelalte din bol. Punem ulei de floarea soarelui, stoarcem puţină lămâie şi gata! Avem o altfel de salată de primăvară!
Servim salata lângă curcan şi nu uităm de un pahar cu vin roşu bun! Merge la nebunie cu prospeţimea asta foarte rapidă şi foarte bună! Pentru o porţie cheltuieşti cam 5-6 lei, iar prepararea durează 30 de minute. Vă urez „Poftă bună"!