EXCLUSIV Salam, n-aveai cum să te laşi singur de cocaina!

Ultima actualizare:
Click! a scris pe larg, în ediţia de ieri,  despre “vizita” manelistului la DIICOT (Foto: Roberto Sălceanu)
Click! a scris pe larg, în ediţia de ieri, despre “vizita” manelistului la DIICOT (Foto: Roberto Sălceanu)

Curat şi sigur. Aşa credea Florin Salam că îşi satisface nevoia de a se droga. Manelistul mergea pe mâna omului său de încredere, pentru a-i aduce cocaină de la traficanţii din Constanţa. Manelistul spune, însă, că s-a lăsat de droguri, după doi ani de consum. Click! a stat de vorbă cu un specialist care ne-a spus dacă se poate sau nu scăpa aşa de uşor de dependenţă.

Noi detalii incredibile din anchetă ies la iveală la două zile de la vizita pe care le-a făcut-o Florin Salam procurorilor DIICOT. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, manelistul a recunoscut că a consumat droguri, neavând altă cale de ieşire. Procurorii aflaseră deja cine era dealerul său: Dan Chitaristu, care la rândul lui era aprovizionat de "Talanu", un traficant cunoscut în rândul oamenilor legii. Dan Chitaristu ar fi cel care l-ar fi aprovizionat pe Florin Salam cu cocaină, care scotea din buzunar între 200 şi 300 de lei pentru un gram.

Manelistul nu voia să rişte şi avea încredere în omul său, care se ducea de fiecare dată până la Constanţa pentru a-i aduce cântăreţului marfă de calitate. Cocaina ar fi fost consumată, de cele mai multe ori, la petreceri, într-un apartament închiriat pentru manelist şi trupa sa, cât mai departe de familia cântăreţului. Tocmai de aceea, Florin Salam s-a ales cu acuzaţia de deţinere de droguri de mare risc pentru consum, iar colaboratorul său, cu cea de trafic de droguri.


    Click! a scris pe larg, în ediţia de ieri,  despre “vizita” manelistului la DIICOT (Foto: Roberto Sălceanu)
Click! a scris pe larg, în ediţia de ieri, despre “vizita” manelistului la DIICOT (Foto: Roberto Sălceanu)

Click! a stat de vorbă cu dr. Cristian Bellu Bengescu, medic specialist în toxicomanii, pentru a ne explica dacă un consumator de droguri poate scăpa de dependenţă, după doi ani de consum, fără tratament şi fără monitorizare specializată, aşa cum spune Salam că a făcut. "În mod sigur nu, doar dacă respectiva persoană a fost un consumator ocazional, adică se droga o dată la câteva zile, şi dacă şi-a diminuat doza treptat", ne-a declarat dr. Bengescu.

În ceea ce priveşte comportamentul unui consumator de cocaină, specialistul ne-a spus că, după ce drogul este prizat, consumatorul "se simte fresh atât fizic, cât şi mental, are un tonus foarte bun şi o energie extraordinară. În timp, însă, se instalează depresia. Apoi, cocaina, fiind unul dintre drogurile tari, afectează grav sistemul nervos şi, implicit, întregul organism. Sistemul imunitar al consumatorului ajunge la pământ, iar consumatorul devine foarte vulnerabil în faţa bolilor şi infecţiilor", a adăugat dr. Bengescu.

O doză costă între 80 şi 120 €

Potrivit raportului "Situaţia drogurilor în România în anul 2012", realizat de Agenţia Naţională Antidrog, în privinţa cocainei, interesul consumatorilor români este în continuare foarte scăzut, preţul de achiziţie fiind cel mai ridicat de pe piaţa drogurilor din ţara noastră.

simeon stalpnicul png

Numărul mic se reflectă atât în cererea de tratament, redusă pentru un astfel de consum - doar 1,2% din totalul persoanelor admise la tratament în 2012 au solicitat servicii de asistenţă pentru consum de cocaină, cât şi în numărul scăzut al urgenţelor medicale raportate ca urmare a acestui tip de consum - doar 3,1% din totalul cazurilor de urgenţă determinate de consumul de droguri ilicite. Potrivit Serviciului Antidrog din cadrul IGPR, preţurile drogurilor în România (gram/doză) sunt următoarele: haşiş (rezină de canabis): 15-20 €; canabis iarbă (marijuana): 10-20 €; cocaină: 80 - 120 €; Ecstasy (MDMA): 10-20 € şi LSD (timbru): 20-40 €.

Etnobotanicele, marea problemă

Apariţia şi consumul substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP - etnobotanicele) continuă să genereze principala problematică în domeniul drogurilor cu care se confruntă România. De asemenea, datele rezultate din programele de schimb de seringi pe care Agenţia Naţională Antidrog le-a derulat în anul 2012 confirmă un nivel crescut al consumului de etnobotanice în rândul consumatorilor problematici de droguri: 51% din beneficiarii programelor de schimb de seringi au declarat consum de etnobotanice, 44% de heroină şi 5% policonsum al celor două tipuri de droguri.

Peste 5.000 de urgenţe medicale

Spre deosebire de 2011, când au fost raportate 2.578 de cazuri de urgenţe medicale ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, în anul 2012 se remarcă o dublare a numărului acestora. În 67,7% din cazuri s-a raportat con­­sum de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. În 3,6% din cazuri s-a raportat consum de halucinogene, într-o proporţie similară (3,6%) consum de stimulanţi, în timp ce în 3,1% din ca­zuri s-a declarat consum de cocaină.

Mai citeşte:

Florin Salam recunoaşte: «Mă droghez de când mi-a murit soţia»

Florin Salam a dat-o pe cocaina de patru ani

Sorinel Puştiu, despre acuzaţiile că Florin Salam ar fi traficant de droguri

image
image
image
image
image
image
atac cutit jpeg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
decoratiuni feng shui shutterstock 1868255917 jpg
pompieri incendiu jpeg
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
hrana pisici shutterstock jpg
permis de conducere freepik jpg
image
actualitate.net