Face 5 miliarde pe an din vipere
O bănăţeancă şi-a făcut fermă de vipere şi scoate bani frumoşi de pe urma acestei afaceri.
Jeni Moica (50 de ani), din localitatea Belinţ, judeţul Timiş, ţine viperele într-o clădire special construită într-o fostă fermă zootehnică.
Deşi familia nu a încurajat-o deloc, bănăţeanca a decis să facă o fermă de vipere.
"M-am dus la Cluj să văd o crescătorie de şerpi. Îmi propun de doi ani să fac ferma, dar înainte trebuia să mă asigur că am cui să vând veninul. Asta e cel mai greu", a declarat femeia.
Ea a reuşit să semneze un contract cu o companie farmaceutică din afara ţării, iar apoi a cumpărat 40 de şerpii din Republica Moldova . Viperele sunt ţinute în zece terarii, în condiţii de cinci stele, calificativ primit de la Direcţia Sanitar-Veterinară.
"M-am documentat pe Internet cum se creşte. Viperele au toate condiţiile. Noaptea trebuie să aibe o temperatură de 15 grade Celsius, iar ziua temperatura se ridică la 30 de grade. Se reglează umiditatea, cuştile trebuie să fie cu siguranţă", a mai spus bănăţeanca.
Îngrijirea şerpilor nu necesită mult timp. Viperele mănâncă şoricei o dată la două săptămâni, iar recoltarea de venin se face de două ori pe lună.
"Lucrez doar patru zile pe lună. Eu fac recoltarea veninului şi tot eu le hrănesc.Din trei în trei zile le mai schimb doar apa. În rest, nu trebuie să fac nimic", spune crescătoarea. Într-un singur an, vipera produce 1,5 grame de venin, iar companiile farmaceutice oferă cam 2.000 de euro pe gramul. Bănăţeanca scoate din această afacere, anual, 500.000 de lei noi.
Confort de 5 stele
Viperele sunt ţinute în condiţii de cinci stele. Noaptea, ele trebuie să aibă otemperatură de 15 grade Celsius, iar ziua temperatura se ridică la 30 de grade Celsius.
Un şarpe dă 1,5 grame de venin pe an
Recoltarea veninului se face de două ori pe lună. Un şarpe produce 1,5 grame de venin, iar companiile farmaceutice oferă 2.000 de euro pe gram