10 sfaturi ca să nu rămâi lefter de Sărbători

Urmează o perioadă frumoasă, dar şi aglomerată. Am intrat în ultima săptămână înainte de Crăciun. Până să te bucuri de vacanţă, de relaxare şi de mese îmbelşugate, nu uita că sunt o mulţime de lucruri de făcut, de la curăţenie generală, decorarea casei, cumpărături şi gătit, până la alegerea şi comandarea cadourilor. Pentru ca totul să iasă perfect, ai grijă cum îţi organizezi timpul şi bugetul!

image

Decembrie este luna cu cele mai mari cheltuieli din an. Acum trebuie să scoatem bani din buzunar pentru cadourile de Crăciun, pentru petrecerea de Revelion, pentru micile călătorii sau pentru bucatele tradiţionale pe care orice român trebuie să le aibă pe masă. Fără un anumit control şi fără o minimă planificare, toate aceste cheltuieli ne pot da serios peste cap bugetul familiei. Iată ce ar fi de făcut!

1. Economiseşte. Sărbătorile sunt un motiv de bucurie, dar şi o perioadă în care apar foarte multe cheltuieli. Încearcă să mai strângi cureaua în perioada următoare şi să stabileşti foarte clar cât îţi permiţi să cheltuieşti. Nu e recomandat să te împrumuţi. Îţi va fi foarte greu luna viitoare.

2. Stabileşte-ţi de la început bugetul. Din suma totală de care dispui în această lună, împarte pe categorii: mâncare, transport, cadouri. Pune de-o parte o sumă de bani pentru cheltuielile neprevăzute.

3. Plăteşte-ţi, mai întâi, ratele şi facturile. Înainte de a da iama în magazine, pune-ţi separat banii pentru ratele la bancă şi pentru achitarea tuturor facturilor: întreţinere, lumină, cablu tv, telefon mobil, gaze. Nu vrei să te trezeşti cu penalităţi!

4. Alături de familie, alocaţi o sumă fixă pentru cadourile de Crăciun de anul acesta şi nu o depăşiţi sub nici o formă. Suma nu trebuie să fie mare, iar cadourile pot fi simbolice. Cele hand-made, personalizate, sunt emoţionante şi foarte apreciate. O idee bună sunt colajele cu fotografii. 

5. Fă curăţenie generală. Pentru ca sărbătorile să te prindă în casă curată, frumos decorată, e deja timpul să începi pregătirile. Fă curăţenie generală, împodobeşte bradul, pregăteşte-ţi casa. 

6. La cumpărături, doar cu lista. Cu siguranţă ai mai auzit acest sfat înainte, însă nu subestima importanţa listelor. Încearcă să planifici totul înainte de ziua în care mergi la cumpărături. Împarte-le pe categorii şi stabileşte o limită de buget pentru fiecare etapă. Astfel, eviţi cumpărăturile spontane şi cheltuieşti mai puţin! De asemenea, cumpără la vrac, e mai ieftin. Fii atent la promoţiile din magazine, dar şi la termenul de valabilitate al produselor.

7. Ţine-ţi o sumă fixă în portofel. Dacă plăteşti cu cardul de fiecare dată, nu mai ţii evidenţa banilor cheltuiţi. Aşa, dacă îţi pui în portofel o sumă clar stabilită pentru cumpărături, va trebui să te limitezi la ea.

8. Cumpără doar strictul necesar. Îţi trebuie cu adevărat acum un parfum nou sau un set de oale pentru casă? Dacă nu, amână cheltuiala pentru lunile următoare sau renunţă de tot la ea, dacă nu e absolut necesară.

9. Fii tu bucătarul, de Sărbători. Este mult mai ieftin să găteşti în casă decât să comanzi mâncare, să cumperi cozonaci şi alte dulciuri. Fosta prezentatoare tv Anca Lungu a venit cu ideea de a face mini cozonaci cu nucă. Împachetaţi frumos, ei pot fi inclusiv oferiţi în dar de Crăciun colegilor şi prietenilor.

10. Refoloseşte decoraţiunile. De asemenea, nu are sens să mai dai banii pe lucruri pe care le ai deja, cum ar fi decoraţiunile de Crăciun. Foloseşte globurile şi steluţele de anul trecut şi doar pentru împrospătarea aerului din casă poţi lua nişte crenguţe de brad şi împleti câteva coroniţe. Multe decoraţiuni pot fi făcute în casă. Chiar şi bradul poate fi unul „hand-made”, simbolic, spre exemplu dintr-o beteală şi o instalaţie luminoasă puse în zig-zag, pe perete.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net