11 sfaturi care îţi pot salva viaţa dacă te muşcă vipera

Ultima actualizare:

Vara este şi sezonul drumeţiilor pe munte, nu numai al vacanţelor pe litoral. Însă pentru a se relaxa şi a se bucura de aerul curat, turiştii trebuie să aibă în vedere câteva reguli de bun-simţ care le pot salva chiar viaţa, în unele cazuri. Astfel, trebuie să nu se îndepărteze de la traseu, să fie atenţi la stânci şi să se protejeze de reptile. Pericolul de a fi muşcaţi de vipere sau de şerpi este foarte mare.

Reptilele ies şi se odihnesc la soare, în această perioadă, astfel că oricând vă poate ieşi în cale un astfel de exemplar. Salvamontiştii şi medicii spun că în această perioadă se înmulţesc muşcăturile de şerpi şi acest lucru este posibil din cauză că turiştii intră în panică şi agită şarpele, în loc să se îndepărteze de acesta. Autorităţile atrag atenţia că trei sferturi dintre muşcături apar la persoane imprudente care ating reptilele. De aceea, pentru a evita evenimentele de acest fel, este important să nu păşim şi să nu ne aşezăm pe pământ până nu verificam locul, iar dacă am observat un şarpe, să ne îndepărtăm. Este foarte important de ştiut că viperele sunt foarte veninoase, iar muşcătura lor poate duce la moarte în câteva ore, dacă nu se intervine urgent. Iată ce sfaturi ne dă dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi:  Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate, ele au un potenţial evolutiv sever. Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu acţiune hemolitică şi hemoragică, iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.  Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.  Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.  Toaletaţi plaga cu apă şi săpun.  Efortul fizic trebuie redus la maximum, culcaţi victima cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.  Scoateţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.  Muşcătura de şarpe/viperă se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente. Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat.   Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou   Nu incizaţi la nivelul urmelor de colţi şi nu încercaţi să aspiraţi veninul. Metoda este ineficientă pentru că şarpele are colţii curbaţi, iar “buzunarul de venin” nu se află la locul muşcăturii.   Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.  Nu aplicaţi garouri ce restricţionează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul muşcăturii, cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greşit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice. 

Singurii şerpi veninoşi din România sunt viperele 

Singurele specii de şerpi veninoşi din ţara noastră sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei. O statistică arată că 68%-80% din muşcăturile de şarpe apar la persoane care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) şi prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi şi complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simţ olfactiv şi simt vibraţiile de la distanţe mari. În zonele temperate sunt active numai şase-şapte luni, iarna fiind în stare de hibernare, conform doctorulzilei.ro. Se hrănesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la naştere, muşcă fulgerător şi lasă două plăgi punctiforme (urma dinţilor). 

Şi reptilele merg la birou

Panică! Poliţiştii de Frontieră din Orşova au avut parte săptămâna trecută de un vizitator veninos. Într-un birou, ascunsă după un lambriu, a fost descoperită o viperă. De spaimă, poliţiştii au chemat jandarmii, care au prins reptila şi au eliberat-o în habitatul natural. Vipera care a băgat spaima în poliţişti avea o lungime de 20 de centimetri. Jandarmii le recomandă oamenilor să nu încerce să îndepărteze singuri reptilele, ci să le solicite sprijinul în astfel de situaţii. Viperele sunt des întâlnite în zona Orşovei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net