15 obiceiuri mici prin care poți să faci economii mari. Vei plăti mai puțin la curent sau la întreținere

Ultima actualizare:

Crezi că nu poţi face o schimbare evidentă, notabilă, cu un gest mic, astfel că preferi să nu te mai complici. Greşit! Dacă faci acele mici economii de zeci, sute de ori, ele vor conta. În timp, se vor transforma în obiceiuri care se vor vedea cel mai bine la sfârşitul lunii, pe factura de utilităţi.

Cum economiseşti apă 

  • Fă duş, nu baie în cadă. Iar la duş nu e nevoie să stai cu zecile de minute. Poţi să te speli foarte bine în doar 3 minute. Potrivit studiilor, oamenii petrec la duş, în medie, 8 minute, ceea ce măreşte consumul de apă cu până la 50 de litri pe zi.  
  • Deschide robinetul la presiune mică. Aşa economiseşti apă şi nici nu stropeşti peste tot. 
  • Apa caldă vine mai greu la etajele superioare. Nu o lăsa să curgă, ci colecteaz-o într-un lighean. O poţi folosi la toaletă. 
  • Spălatul pe dinţi ar trebui să dureze 2-3 minute. Nu sta cu apa deschisă cât timp realizezi periajul, iroseşti până la 12 litri.  
  • Spală fructele şi legumele într-un lighean, în loc să le clăteşti sub jet de apă. Şi farfuriile se pot clăti în prealabil într-un vas mai mare sau în chiuveta umplută cu apă. 
  • Există baterii cu site care produc bule de aer şi reduc consumul apei cu 50%. 
  • Nu spăla haine puţine, ci încarcă maşina de spălat la capacitate maximă. 

Cum economiseşti energie 

  • Obişnuieşte-te ca atunci când ieşi din cameră şi ştii că nu te întorci curând să stingi lumina. 
  • Foloseşte becuri LED, care consumă cu 80% mai puţină energie decât becurile incandescente şi rezistă de până la 25 de ori mai mult. 
  • Poţi regla temperatura din casă nu doar cu termostatul centralei, sau cu aerul condiţionat, ci şi prin mici trucuri de amenajare. Spre exemplu, acum, vara, poţi folosi nişte jaluzele din hârtie care filtrează foarte bine căldura soarelui. Ţine ferestrele închise în timpul zilei, când afară e cald, pentru a păstra răcoarea în casă. 
  • Agaţă rufele la aer decât să foloseşti uscătorul maşinii de spălat.  

​Nu mai arunca mâncarea! 

  • Nu intra niciodată în magazin fără să ai un scop clar, o listă. Pentru că rişti să-ţi fure ochii alte produse de pe raft şi să te trezeşti acasă cu mai mult decât ai cu adevărat nevoie. 
  • Reglează temperatura frigiderului între 1 şi 5grade Celsius şi verifică periodic valabilitatea alimentelor. Gândeşte-te în ce reţete le poţi integra pe acelea care mai au puţin şi expiră. 
  • Aplică principiul „First In – First Out” (n.r. primul intrat, primul ieşit), pe care îl folosesc toate supermarketurile. Mai exact, dacă ai două borcane de iaurt cumpărate în momente diferite, consumă-l mai întâi pe cel care urmează să expire primul.  
  • Ai făcut prea multă mâncare pe care ştii că nu o poţi consuma? Pune-o la congelator, în caserole termorezistente. Congelează surplusul de legume, fructe sau carne rămase de la pregătirea mesei şi foloseşte-le pentru viitoarele feluri de mâncare. 

Planeta are nevoie de ajutorul nostru 

Parcă nu ne mai rabdă Pământul! Avem parte de incendii de vegetație, inundații, furtuni și uragane devastatoare, toate cauzate, în mare parte, de greșelile pe care noi, oamenii, le facem. Recent, ONU a prezentat un raport alarmant care arată că Terra se încălzește într-un ritm accelerat. Nu e prea târziu să luăm măsuri și fiecare dintre noi își poate aduce contribuția.  

  • Reciclează! Protejăm mediul, economisim energie și reducem consumul de resurse naturale. Acestea sunt principalele avantaje ale reciclării. Nu mai arunca gunoaiele la grămadă, ci colectează-le selectiv. Se reciclează plasticul, sticla, hârtia și cartonul, metalul. Mai multe detalii aici.
  • Mai lasă mașina! Alege mijloace alternative de transport când mergi spre muncă sau pentru plimbări în oraș. Transportul în comun sau bicicleta sunt mai ieftine și susțin mișcarea, sănătatea. La mașina personală poți apela când ai cumpărături de făcut, când sunteți mai mulți pasageri sau când plecați într-o excursie. 
  • Folosește pungi reutilizabile! Decât să cumperi pungi de fiecare dată când mergi la supermarket, apoi să le arunci, mai bine porți la tine propria sacoșă de pânză. Sunt modele foarte rezistente, care se pliază ușor și duc până la 25 kg. 
  • Donează! Nu cumpăra decât strictul necesar, în toate, și donează hainele, jucăriile, cărțile de care nu mai ai nevoie. 
  • Implică-te în acțiuni de ecologizare, atrage-le atenția celor pe care-i vezi aruncând gunoaie, plantează un pom. Sunt gesturi mici, dar care contează, în timp.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net