4 cele mai frumoase castele din România pe care le poţi vizita în 2023

România după cum suntem deja obişnuiţi e plină de surprize. Meleagurile mirotice ascund comori care uşor, uşor încep să fie descoperite. Datorită serialul Wednesday, Castelul Cantacuzino este tot mai vizitat de turiştii din afară. Şi nu e singurul renumele castelului Bran s-a dus şi mai departe după ce Elon Musk a organizat o petrecere de Halloween. Plaiurile noastre, au şi mai multe diamante turistice, iar noi v-am pregătit o listă cu cele mai frumoase castele care merită cunoscute şi pe care trebuie să le vizitaţi în 2023. 

castelul bran foto Travelminit

 5 castele din România mai puţin cunoscute pe care le poţi vizita în 2023

Castelul Iulia Hașdeu

Dacă despre castelul Bran s-au făcut multe filme datorită lui Dracula, castelul Iuliei Hașdeu ar fi cel mai bun loc de cercetat de către soții Warren.  Da, locul este unul plin de mister despre care se spune că este cel mai bântuit din țara noastră, așa că dacă doriți să simțiți un fior rece la auzul poveștii lui, locația acestuia este în Câmpina, Prahova.

Pe scurt, istoria castelului este următoarea: după moartea fiicei sale, Iulia, la vârsta de doar 19 ani, tatăl ei, scriitorul Bogdan Petriceicu-Hașdeu, a construit castelul între anii 1894-1896 conform planurilor arătate de către aceasta în timpul ședințelor de spiritism. A fost un adevărat refugiu al marelui intelectual. Dacă s-ar filma o peliculă în acesta, cel mai probabil s-ar reda o scenă în care, conform relatărilor angajaților, fantoma Iuliei Hașdeu ar începe să cânte la pian, aplaudată de spiritul tatăl ei care, în unele nopți, ar ieși pe geam și ar urla ca un lup.

Castelul Bánffy

Poate unul dintre cele mai spectaculoase castele din România, pe lângă cele foarte bine cunoscute, este castelul Bánffy aflat la doar 30 de km de Cluj.

Citește și - Crăciunul la Windsor. De ce ține regina Elisabeta bradul împodobit până în februarie

Deși astăzi este un loc al distracției, datorită festivalului Electric Castle, și al relaxării pentru cei care merg la picnic, povestea ultimului locuitor al acestuia este una demnă de filmele de la Hollywood. Contele Miklós Bánffy, intelectual avangardist, politician, scriitor, grafician și director de operă, a trebuit să părăsească ansamblu castelar din cauza trupelor germane în retragere care au ars clădirea și au jefuit cam tot ce era în interior. Astfel, castelul a râmas în picioare, dar interiorul a fost grav afectat, astăzi putând să ne bucurăm datorită imaginilor de epocă.

Castelul Nako

Situat în Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, castelul în stil neoclasic, combinat cu cel romantic și medieval, a fost construit în anul 1864 pentru contele Kalman Nako și conține în jur de 99 de încăperi. În prezent, înteriorul acestuia găzduiește atât Muzeul de Istorie și Arheologie, cât și Casa de Cultură a orașului.

Castelul Țepeș

Castelul, aflat în Parcul Carol din București, este o replică la o scară mult mai mică a Cetății Peonari, ctitorită de chiar Vlad Țepeș.  Existența acestuia nu este cunoscută, nici chiar de către locuitorii Bucureștiului, deoarece vizita este permisă doar de două ori pe an: de Ziua Armatei și de Ziua Eroilor. Inițial castelul a avut rolul de a găzdui cazarma copului de gardă a Mormăntului Ostașului Necunoscut care a fost ulterior strămutat la Mărășești. După această mutare, acesta a rămas sediul unei garnizoane militare cu misiunea de a păzi mausoleul din Parcul Carol.

Castele din Moldova

Castelul Roșu

Construit în parcul Hemeiuși la aproape 8 km de Bacău în perioada 1864-1866 combină în mod minunat arhitectura gotică cu cea barocană, reușind să îmbine elemnte ale stilurilor brâncovenesc și cel venețian. Castelul “Roșu” poată această denumire datorită culorii date de cărămida roșiatică din exterior.

Pe lângă acesta, puteți vizita și parcul care-l înconjurează cu o suprafață de 49 ha și un stil englezesc, cu alei curbe și care se alternează cu pajiști verzi, astfel având un joc de culori de o adevărată splendoare.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Castelul a fost construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria pe locul unui fost conac ce aparținea familiei Sturdza de la 1699. Astfel, acesta a construit un frumos palat în stil neogotic târziu, având la bază castelele feudale apusene. Totuși, construcția a fost una extrem de costisitoare ce l-a făcut pe Sturdza să apeleze la un împrumut de 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Român, gaj fiind moșia sa din Miclăușeni, iar achitarea datoriei făcându-se în monezi de aur.

În prezent, după mai multe controverse în jurul acestuia, a ajuns în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, aparținând ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.

Castelul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa

Astăzi, castelul adăpostește Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza", el a fost construit de către vistiernicul Săndulache Sturdza cu ajutorul unui arhitect vienez pe locul unei vechi case boierești a strămoșilor săi. Deși inițial stilul a fost unul neoclasic, în anul 1847, la cerința logofătului Costrache Sturdza, stilul a fost schimbat în unul gotic. Lucrările finalizate în 1855 au adus la lumina soarelui o superbitate arhitecturală în stil neogotic, cu inspirație din romantismul german.

Cele mai frumoase castele din Europa în 2023

Castelul Neuschwanstein

Cel mai cunoscut castel din lume se află în Bavaria și adună undeva în jurul 1,4 milioane de vizitatori pe an datorită frumuseții și puterii impunătoare pe care acesta o are. Inițial, comandata de regele Ludwig al II-lea pentru a se retrage din viața publică, a fost casa lui până la deces în anul 1886, iar de atunci a rămas deschis publicului să viziteze așa numitul “castlul regelui din basme”.

Castelul Wartburg

Castelul a servit drept casă pentru Sfânta Elisabeta a Ungariei, precum și locul unde a fost tradus Noul Testament în germană de către Martin Luther. Construit în Evul Mediu, Wartburg oferă publicului o imagine cu încărcătură istorică a Germaniei. Deși interiorul datează din secolul al XII-lea, interioarele au fost renovate, acum fiind pline de colecții de artă, tapiserii, sculpturi și mobilier, motiv pentru care castelul a fost primul castel german inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Castelul Windsor

Cu peste 1000 de ani de istorie arhitecturală, construcție ce a servit familia regală încă de pe vremea lui Henri I, este unul dintre cele mai frumoase castele și cel mai longeviv din Europa. A servit drept reședință oficială reginei Anglie, la aproximativ o oră de centrul Londrei.  Suprafața totală pe care o ocupă castelul este de 5 ha și întrunește mai multe caracteristicii din trei structuri diferite: oraș mic, palat și fortificație.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net