6 sfaturi să te răcoreşti dacă n-ai aer condiţionat

Ultima actualizare:

    Un val de aer saharian ne-a adus caniculă. Experţii americani ne învaţă cum să facem faţă temperaturilor de 36-37⁰C
Un val de aer saharian ne-a adus caniculă. Experţii americani ne învaţă cum să facem faţă temperaturilor de 36-37⁰C

Nu toată lumea are posibilitatea să cheltuiască sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei pe un aparat de aer condiţionat, aşa că experţii americani de la Insider au elaborat un plan de bătaie pentru a trece cu bine peste valul de căldură care s-a abătut peste noi.

2019 a fost cel mai fierbinte an din istorie şi 2020 are mari şanse să îl depăşească. Finele lunii iunie a venit cu temperaturi de peste 33⁰C şi la soare au fost înregistrate 42-43⁰C. Şi când propria locuinţă devine un cuptor în care simţi că te lipeşti de tot ce atingi, iată ce trebuie să faci!

  • Foloseşte corect evantaiul. Este foarte important pe timp de caniculă să ştim să ne facem aer cu evantaiul fără a ne produce singuri mini-şocuri termice de 1-1,5⁰C. Atunci când mişcăm energic evantaiul, răcorim o zonă (faţa, capul şi gâtul) şi când încetăm să mai mişcăm evantaiul începem să transpirăm abundent pentru că organismul nostru tinde să-şi regleze temperatura. Experţii spun că evantaiul trebuie mişcat cu o cadenţă de 3-4 secunde între ventilări şi e bine să acoperim o suprafaţă mai mare de corp.
  • Cearşafuri la frigider. De câţiva ani încoace experţii recomandă acest truc înainte de culcare. Lenjeria de pat răcoroasă permite reglarea mai rapidă a temperaturii corporale şi, conform doctorului cardiolog Edo Paz, scade temperatura din dormitor cu 2-3⁰C. Astfel putem adormi mai uşor, fără să simţim că ne topim.
  • Nu beţi cafea şi alcool. Evitaţi pe cât posibil consumul de cafea pe perioada caniculei. Cafeaua este un diuretic şi favorizează deshidratarea rapidă. Apa este cea mai bună soluţie pentru energizarea şi activarea corpului în timpul procesului de reglare termică.
  • Salata şi castravetele, nelipsite. Dieta este foarte importantă pe perioada verii. De aceea cardiologul Paz recomandă ca la fiecare masă să includem castravetele şi salata. Cel mai bun desert este pepenele şi este bine de reţinut că alimentele alcaline (legumele şi fructele) care au stat câteva ore la frigider pot fi transformate rapid în sucuri răcoritoare cu efect îndelungat.
  • Răcorirea extremităţilor. Vara este anotimpul în care dăm apometrele peste cap pentru că facem nenumărate duşuri. Conform doctorului Edo Paz, este foarte bine dacă ne răcorim picioarele într-un lighean cu apă rece şi apoi mâinile în chiuvetă. În felul acesta ajutăm organismul să stabilizeze mai uşor temperatura generală.
  • Exerciţiile de respiraţie. Cine a zis că yoga nu ajută în vremuri caniculare? Cardiologul american a explicat cât de importantă este o respiraţie corectă în procesul de răcorire a corpului. Se recomandă o respiraţie adâncă, o pauză de cinci-zece secunde urmată de o expiraţie lungă. În felul acesta evităm supraîncălzirea şi ajutăm organele interne să îşi regleze singure temperatura.

Ne aşteaptă zile fierbinţi şi furtuni

Meteorologii au avertizat că în următoarele 10 zile temperaturile vor ajunge la 37 de grade Celsius în majoritatea regiunilor. 

Începând de sâmbătă, 6 iulie, vor avea loc furtuni cu posibile descărcări electrice şi manifestări violente ale vântului.

Însă în ciuda faptului că vor avea loc căderi de precipitaţii, temperatura medie din timpul zilei din termometre va fi de peste 30 de grade Celsius şi tendinţa este una creştere.

image
image
image
image
image
image
Dinu Săraru Fopto Mediafax Toni Salabasev jpeg
pacific insula istock jpg
sofer pexels jpg
Dinu Sararu lansare carte Adela Marculescu jpg
bataie publica1 jpg
oameni mormant navalnii jpg
primele femei agent de circulatie din romania colaj facebook jpg
2 croissant jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net