7 lucruri pe care trebuie să le știți despre alcoolul metilic, substanța care a ucis mai mulți oameni în județul Iași

Ultima actualizare:

    Medicul Tudor Ciuhodaru explică toxicitatea alcoolului metilicFoto: Click!
Medicul Tudor Ciuhodaru explică toxicitatea alcoolului metilicFoto: Click!

Medicii spun că alcoolul metilic, substanța din care a fost făcut spirtul consumat de mai mulți ieșeni este extrem de toxic. Sunt rare cazurile în care pacienții supraviețuiesc. Doctorul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul ”Nicolae Oblu” din Iași atrage atenția asupra a 7 lucruri importante pe care trebuie să le știm despre acest dezinfectant.

Medicul spune că nu este de glumit. ”Nu utilizaţi alcool sanitar de provenienţă necunoscută sau care nu e destinat utilizării medicale. 10 ieșeni au murit intoxicați după utilizarea de alcool sanitar contrafăcut (în loc de alcool etilic s-a folosit alcool metilic). Spirtul „SANTE MED” a fost retras acum de pe piață de autorități”, a scris doctorul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Iată câteva lucruri importante de care trebuie să ținem seama.

1. Aceste cazuri sunt extrem de rare și extrem de severe având un prognostic extrem de rezervat. În primele şase luni din 2013, 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma ingestiei de alcool metilic, anchetatorii ridicând suspiciunea consumului de Alcofarm, o soluţie dezinfectantă cu concentraţie crescută de alcool metilic.2. Alcoolul metilic este un lichid extrem de toxic (doza letală este de 30 ml).3. Se absoarbe uşor în organism pe cale digestivă, respiratorie, contact tegumentar, incolor, volatil şi inflamabil, cu miros asemanator alcoolului etilic, miscibil cu apa şi cu alcoolul etilic.4. Toxicitatea metanolului este atribuită acidozei severe și parțial efectelor ale formaldehidei, rezultată din biotransformarea toxicului și se datorează anoxiei tisulare provocată de blocarea oxidazelor celulare.5. Clinic, după o perioadă de lantenţă de 1 până la 36 de ore, se instalează fenomene grave, rapid mortale, caracterizate prin tulburări neurosenzoriale, cefalee, vertij, tulburări de vedere (vedere neclară, fosfene, scotoame, fotofobie, îngustarea concentrică a câmpului vizual) mergând până la orbire, somnolenţă şi digestive, greţuti, vărsături, dureri abdominale, diaree ce mimează în mai mică măsură starea ebrioasă produsă de alcoolul metilic mergând alterarea stării generale cu tulburari cardiao-repiratorii (hipotensiune, tahicardie, constricţie toracică, edem pulmonar acut), neurometabolice (comă întreruptă de crize de hipertonie şi convulsii tonicoclonice) şi insuficienţă hepatorenală.

Tratamentul se face cu alcool etilic

6. Pacienții necesită de urgenţă măsuri de depurare a toxicului prin lavaj gastric şi diureză osmotică şi administrarea de antidot: alcoolul etilic, care blochează metabolismul alcoolului metilic și favorizează eliminarea. Se administrează o soluție de alcool etilic 45% din 4 în 4 ore, cate 0,5 ml/kg pentru a menţine o alcoolemie de aprox 100mg%. Pentru blocarea alcool dihidrogenazei se poate folosi (rar la noi) o substanţă - 4 METIL PIRAZOL, astfel încât alcoolul metilic se poate elimina fără să producă efecte toxice.7. Recomăndările ţin de prevenţie şi de atitudinea terapeutică. Nu utilizaţi alcool de provenienţă necunoscută sau care nu are destinaţie consumul uman (spirt). În cazul intoxicaţiei profesionale, accidentale (confuzie de sticle) sau voluntare, prin consum sau tentativă suicidară), esenţiale sunt depurarea toxicului prin provocarea vărsăturii sau decontaminarea tegumentelor, administrarea de antidot-alcoolul metilic, precum şi prezentarea rapidă la spital.

Cel puțin 10 persoane au murit, în județul Iași, după ce au consumat spirt medicinal contrafăcut pe post de băutură alcoolică. Anchetatorii cred că ar fi vorba de mai multe victime.

Citește și: 

Tatăl lui Hamude de la Puterea Dragostei, arestat în dosarul spirtului contrafăcut de la Iași

VIDEO-VIRAL Soția unui ieșean mort după ce a băut spirt contrafăcut: „Beau și eu, dar numai «Mona», vodka e apă, iar romul colorant”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net