Aici sunteţi amendaţi dacă nu mâncaţi tot
Asta-i culmea, dar se întâmplă! La Yuoki, un restaurant din Stuttgart, Germania, clienţii care nu lasă farfuria goală, sunt amendaţi de patron. Aşa a strâns Luan Guoyu o „avere” de 1.000 de euro într-o lună.
La restaurantul de sushi din Stuttgart, clienţii primesc tablete iPad la mese şi comandă de mâncare la fiecare 10 minute, timp de 120 de minute. Principiul localului este „dai 10 euro şi mănânci cât poţi”, dar dacă laşi în farfurie, eşti amendat. Dacă îţi rămâne în farfurie un sfert din ultima comandă, eşti penalizat cu 2,5 euro, dacă laşi jumătate, eşti amendat cu 5 euro şi dacă laşi trei sferturi trebuie să laşi la casă... 7,5 euro, pentru că „ai jignit bucătarul, ţi-ai bătut joc de mâncare şi nu te interesează deloc soarta amărâţilor din Africa ce mor de foame”.
Culmea, campania demarată de patronul Luan Guoyu i-a adus sute de clienţi în restaurant în loc să-i izgonească muşteriii. Ideea a făcut ca şi în Düsseldorf să se deschidă recent un alt local unde sunt taxaţi cu un euro clienţii care nu mănâncă tot din farfurie. „Atunci când suntem acasă, facem tot posibilul să nu facem risipă. Însă când mergem la restaurant, parcă înnebunim”, a declarat Jessica Moss, din California, care a acceptat să achite 2,5 euro pentru că a lăsat mâncarea în farfurie. Guoyu vrea să doneze banii strânşi din amenzi unor organizaţii caritabile.