Aşa alegi cel mai bun pepene roşu!
Vrei să fie mare, roşu şi extrem de dulce. Nu întotdeauna un pepene are gustul atât de bun precum culoarea! Ce trebuie să faci ca să cumperi fructul perfect? Forma, aspectul şi culoarea codiţei pot oferi indicii despre cât de copt este fructul, conform www.obiectiv.info.
Este destul de dificil, dar nu imposibil să afli cât de copt este un pepene roşu ghidându-te doar după aspect, fără să-i faci „dop”. Iată la ce trebuie să fim atenţi:
Sunetul. Bate uşor în coaja pepenelui şi ascultă sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să-ţi creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.
Codiţa. Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii. Alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.
Punctul galben. La capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct/o pată galbenă sau maronie. Aceasta este zona pe care pepenele a stat în contact cu pământul, iar dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este copt.
Coaja. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puţin nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.
Forma. Alege pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evită-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi un indiciu că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.
Greutatea. Un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Compară greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alege-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.