A┼ča cumperi cea mai proasp─ât─â carne de porc!

16 decembrie 2015
image

├Än perioada S─ârb─âtorilor de iarn─â, din cauza cre┼čterii consumului de carne de porc, exist─â un mare risc de toxiinfec┼úii alimentare ┼či ├«mboln─âviri cu trichineloz─â. Aten┼úie, a┼čadar, la cum cumperi carne, din ce locuri ┼či cum o p─âstrezi c├ót mai proasp─ât─â. Iat─â c├óteva sfaturi utile de care ar trebui s─â ┼úii cont pentru a-┼úi proteja s─ân─âtatea!

Cumpără din magazine autorizate

Speciali┼čtii epidemiologi din cadrul Ministerului S─ân─ât─â┼úii recomand─â s─â nu se consume carne de porc neexaminat─â trichineloscopic ┼či s─â se evite achizi┼úionarea acesteia din alte locuri dec├ót magazinele specializate. Nu cump─âra carne de porc de la v├ónz─âtori neautoriza┼úi! Cump─âr─â din m─âcel─ârii, de la raioanele de carne din supermarket sau hypermarket. Aceste magazine sunt avizate sanitar ┼či, astfel, sunt cele mai sigure locuri de unde po┼úi cump─âra lini┼čtit, f─âr─â s─â ri┼čti s─â te ├«mboln─âve┼čti. 

Atenţie la termenul de valabilitate!

Este foarte important c├ónd cump─âr─âm carne s─â verific─âm termenul de valabilitate a acesteia. Cite┼čte ├«ntotdeauna eticheta lipit─â pe spatele produsului ┼či verific─â dac─â acesta se ├«ncadreaz─â ├«n termenul de valabilitate. Nu cump─âra carne dac─â nu e etichetat─â corespunz─âtor. ├Än nici un caz nu consuma carne dac─â ┼úi se pare c─â are un miros puternic, nepl─âcut. 

Cum recuno┼čti produsele proaspete

 • Carnea proasp─ât─â nu trebuie s─â aib─â o textur─â lipicioas─â sau s─â se lipeasc─â de degete. Aici este vorba at├ót despre carnea macr─â c├ót ┼či despre c├órna┼úi, tob─â, leb─âr etc. 
 • Carnea de porc trebuie s─â fie tare, trandafirie, cu fibrele dense. Gr─âsimea are culoare alb─â sau roz, este moale, iar la frecare las─â o senza┼úie de unsuros. 
 • Carnea purceilor este roz albicioas─â ┼či are consisten┼ú─â moale, iar carnea animalelor b─âtr├óne este ro┼ču ├«nchis ┼či are consisten┼ú─â tare.
 • Carnea de porc moale, palid─â, suculent─â nu este de calitate ┼či este recomandat s─â nu o consum─âm. 
 • Nu cump─âra preparate din carne cu membrane cr─âpate, cu goluri ├«n compozi┼úie, cu acumul─âri de gr─âsime sau ap─â sub membran─â.

Carnea se ţine la -18˚ C

├Än primul r├ónd, c├ónd mergi la cump─âr─âturi este indicat s─â iei produsele din carne la sf├ór┼čit, pentru ca acestea s─â stea c├ót mai pu┼úin timp la temperaturi mai ridicate dec├ót cele din combina frigorific─â. C├ónd ai ajuns acas─â, primul lucru pe care trebuie s─â-l faci este s─â depozitezi carnea fie ├«n frigider, dac─â o consumi repede, fie ├«n congelator, dac─â o vei prepara a doua zi. ├Än frigider, carnea trebuie s─â stea ├«n zona cea mai rece, adic─â foarte departe de u┼č─â. Dac─â este preparat─â repede, o po┼úi p─âstra ├«n ambalajul ei original. De asemenea, carnea de porc nu trebuie p─âstrat─â ├«n pungi de h├órtie sau plastic, ci ├«n t─âvi┼úe de poliester acoperite cu celofan la o temperatur─â de 0-4 grade Celsius. 

4 sfaturi de la Protecţia Consumatorilor

 • Ambalajul trebuie s─â fie impecabil. Nu cump─âra┼úi dac─â este murdar sau deteriorat. 
 • Nu cump─âra┼úi produse alimentare din locuri neautorizate, la col┼ú de strad─â. Risca┼úi s─â lua┼úi un produs alterat.
 • Pe etichet─â trebuie s─â scrie numele produsului, termenul de valabilitate, ingrediente. ├Änscrierea acestor elemente trebuie f─âcut─â pe produs, pe un afi┼č, anun┼ú sau ├«n orice alt─â form─â, f─âr─â risc de confuzie.
 • Produsele de panifica┼úie, patiserie ┼či cofet─ârie trebuie consumate ├«n 24 de ore de la fabrica┼úie. Verifica┼úi culoarea, consisten┼úa, gustul ┼či mirosul.

Ce este trichineloza ┼či cum se manifest─â┬á

Trichineloza e o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Semnele clinice de boală sunt:

 • tulbur─âri digestive (dureri abdominale, diaree, gre┼úuri, v─ârs─âturi), care apar la 1-2 zile dup─â consumul de carne infestat─â;
 • febr─â, edeme palpebrale ┼či faciale ├«nso┼úite de conjunctivit─â;
 • dureri musculare ┼či adinamie.

Cum recuno┼čti┬áprodusele alterate

Pentru c─â mezelurile con┼úin arome, E-uri, nitri┼úi, mult─â ap─â ┼či coloran┼úi artificiali, ele vor avea o culoare roz care d─â senza┼úia de prospe┼úime. Iar acest lucru ne poate p─âc─âli. La ce s─â fim aten┼úi? La miros! Dup─â miros ne vom da seama imediat dac─â este bine s─â cump─âr─âm sau nu produsul respectivÔÇŁ, explic─â nutri┼úionistul Cornelia Zugravu.  ÔÇ×├Än ceea ce prive┼čte carnea neprocesat─â, mirosul puternic apare ├«n zona articula┼úiilor, a┼ča c─â ar trebui s─â verific─âm cu aten┼úie oasele. Organele ├«ns─â se stric─â cel mai repede. Ficatul de porc sau de vit─â, dac─â are o consisten┼ú─â moale, dac─â se rupe sau se taie foarte u┼čor, ar trebui aruncat la gunoi. De asemenea, dac─â produsul din carne este lipicios, acoperit cu mucus, nu este recomandat consumului. ├Än cazul ├«n care carnea st─â foarte mult timp la congelator, vom observa c─â prinde un miros r├ónced ┼či are un aspect albicios. Asta ├«nseamn─â c─â a r├óncezit gr─âsimea. Pentru a evita r├óncezirea gr─âsimii, ├«nainte de a pune carnea la congelator, strope┼čte-o cu ap─â. La temperaturi foarte sc─âzute, apa va ├«nghe┼úa ┼či va proteja carnea. 

Câţi bani vei scoate din buzunare

Carrefour 

Pulp─â de porc f─âr─â os ÔÇô 14,99 lei/kg; Pulpe dezosate pui ÔÇô 14,99 lei/kg; C├órna┼úi Ple┼čcoi Aldis 450 g ÔÇô 9,75 lei.

Cora

Pulp─â de porc f─âr─â os ÔÇô 12,99 lei/kg; Amestec de carne tocat─â ÔÇô 13,99 lei/kg; Ceaf─â de poc f─âr─â os ÔÇô 14,99 lei/kg.

Auchan

Pulp─â de porc cu os ÔÇô 8,90 lei/kg; Pulp─â de porc f─âr─â os ÔÇô 13,5 lei/kg; Ceaf─â cu os ÔÇô 14,99 lei/kg; Picioare porc ÔÇô 4,49 lei/kg.

Mega Image 

Carne tocat─â de vit─â ÔÇô 15,22 lei/kg; Cotlet de porc f─âr─â os ÔÇô 19,79 lei/kg; Pulpe de pui superioare dezosate f─âr─â piele ÔÇô 14,69 lei/kg; Leb─âr Ifantis ÔÇô 4,35 lei/buc; C├órna┼úi de cas─â Angst ÔÇô 14,69 lei/caserola.

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
irina fodor asia express jpg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
3 helen mirren jpg jpeg
cub nicoleta luciu png
1 capricorn jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg
Catedrala Mântuirii Neamului  București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg