Bleah! Au făcut bere din scamele adunate în buric
Uite că şi burtica de bere este bună la ceva! Strânge scame, şi dezvoltă adevărate colonii de microorganisme numai bune pentru folosit în procesul tehnologic de producţie al berii. Berarii Brendan Baker şi Matthew Boustead au creat deja prima licoare... din buric.
Absolvenţii Universităţii Monash, Brendan Baker, Doug Bremner şi Matthew Boustead, şi-au transformat pasiunea în idee de afacere. Recent, ei au omologat o nouă reţetă de bere şi la 20 mai, o vor lansa cu mare tam-tam pe piaţă. Făbricuţa lor se numeşte 7 cent Brewery şi, în loc de drojdie, folosesc bacteriile recoltate din buricele lor. Licoarea are gust puternic de malţ, îndulcit cu puţin coriandru şi esenţă de portocale. Berea are o concentraţie de alcool de 4,2 grade şi este, spun inventatorii, „de cursă lungă şi fără dureri de cap a doua zi”. Ideea le-a venit după ce au citit anul trecut despre o bere produsă în Polonia folosind bacterii recoltate din vaginul unui fotomodel de talie internaţională.
„Este vorba de ştiinţă nu de o glumă de promovare. Nu a fost deloc uşor să o producem, dar ne-au ajutat zeii berii în procesul tehnologic”, au declarat berarii australieni. Cum se cultivă „drojdia de buric”? Se recoltează săptămânal mostre din buricul celor trei şi apoi ele sunt multiplicate într-un incubator din laborator. Gustul a fost deja definit de cunoscători ca „asemănător berii belgiene Wibier” şi caracteristicile de bază sunt: aciditate ridicată, uşor pişcătoare la limbă (n.r. de la portocale) şi cu aromă de banană şi coriandru. În rest, ingredientele de bază sunt aceleaşi: malţ, hamei şi apă. Berea va costa aproximativ 2 dolari/0.33 l.