Cadouri perfecte pentru copii, în funcție de vârstă

18 decembrie 2020
article img
Fiecare vârstă are etapele și farmecul ei, dar sunt câteva jucării cu care nu vei da niciodată greș, indiferent de pasiunile celui micfoto: Shutterstock

Lupta pentru cadoul perfect se dă indiferent dacă este vorba de adulți sau copii și, chiar dacă vă străduiți intens, nu este deloc o sarcină ușoară. Piața jucăriilor este saturată și ne oferă atât de multe posibilități încât ajungem să nu putem decide care este cel mai potrivit dar pentru micuțul din viața noastră.

Actuala generație de copii adoră ecranele, fie că vorbim de smartphone, televizor sau tabletă, dar este foarte important ca accesul la acestea să fie limitat. Tocmai de aceea, experții susțin că, indiferent de interesele lor, cei mici au nevoie de cadouri care să-i ajute să-și dezvolte creativitatea. Așadar, am pregătit o listă cu jucarii copii în funcție de vârstă care să-ți ofere un mic sprijin atunci când vei alege următoarele cadouri. 

Un an: cărți și jucării de sortare și stivuire din lemn 

Nu este niciodată prea devreme să îi citești copilului tău. Caută cărți cu file din carton sau material textil, pentru a evita o distrugere rapidă a acestora. De asemenea, poți achiziționa cărți cu literele alfabetului, cu animale, forme și culori care să fie dispuse în contrast și de mărimi mari, pentru a-i atrage atenția și pentru a-l stimula. Chiar dacă ți se pare că este încă mic pentru astfel de lucruri, gândește-te că el înregistrează toate aceste informații. 

Jucăriile de sortare și stivuire din lemn sunt nemaipomenite pentru copiii de un an. Cu ajutorul lor vor învăța formele și culorile, își vor dezvolta coordonarea mână-ochi și vederea în spațiu. Totodată, prin potrivirea formelor, copiii își vor dezvolta controlul degetelor, vor deveni mai îndemânatici și vor dezvolta abilități de rezolvare a problemelor de „încercare și eroare”. Copiilor de un an le va plăcea să stivuiască, să le sorteze, să le doboare și să o ia de la capăt.

Doi ani: jocurile de rol

La doi ani, copilul începe deja să alerge, să sară și să se joace. De asemenea, începe să spună cuvinte și, unii dintre ei, chiar propoziții scurte. Pentru această vârstă este de preferat ca cei mici să primească mingii, jucării muzicale, puzzle-uri și mașini. Așadar, poți cumpăra o mini bucătărie, o trusă de doctor, echipament de pompier, un mini magazin de alimente, toate acestea contribuind la dezvoltarea creativității celui mic. În plus, tuburile care conțin acuarele de pictat cu degetele îi vor stimula și dezvolta creativitatea. Alte cadouri apreciate de cei mici sunt creta și plastilina, care le vor da posibilitatea să înceapă să contureze forme.

Trei ani: jucării sportive

Plini de entuziasm, copiii de trei ani învață despre lume prin simțuri și prin acțiuni. Sunt extrem de activi, iubesc locul de joacă și le place foarte mult toboganul. De asemenea, încep să iubească tricicleta, mingiile, mașinile pe care stau și pe care le pot coordona cu picioarele. Totodată, rămân pasionați de jocurile de rol, dar și de cărți. Astfel, varietatea jucăriilor pe care le poți oferi la această vârstă este mult mai mare, de la bicicletă de echilibru sau tricicletă până la cărți cu activități. Mai mult, pentru a le dezvolta creativitatea, le poți dărui acuarele și pensule, cărți de colorat și plastilină, la această vârstă fiind încă fascinați de modelarea ei. 

Patru ani: costume și povești cu prinți și prințese

Copiii de patru ani au o imaginație incredibilă și le place în continuare să intre în pielea diferitelor personaje. La această vârstă s-ar putea să creadă în monștrii, dragoni și prințese. Așadar, cadouri precum costume de prinți, prințese, eroi și cavaleri vor fi extrem de apreciate de cei mici. De asemenea, vor fi iubite căsuțele de păpuși și pistele de mașini, dar și seturile mai complicate de construit.

Cinci ani: jocurile sociale

Copiii de cinci ani încep să capete deprinderi sociale și vor iubi să fie parte a jocurilor de grup. Așadar, în această perioadă, unele dintre cadourile preferate sunt jocurile clasice, precum Monopoly, dar și lucruri cu care pot explora lumea, precum un microscop adecvat vârstei sau un telescop. Totodată, vor fi încântați de seturile de construit, cele magnetice fiind acum extrem de iubite de cei mici.

Atingând vârsta de șase ani, lucrurile devin un pic mai dificile, cel mic fiind școlar și devenind mai independent și aventuros. Prietenii sunt extrem de importanți și, împreună cu aceștia, ei sunt mici cititori, aventurieri, oameni de știință și mari fotbaliști sau baschetbaliști. În această etapă de dezvoltare, copilul de șase ani vrea să își depășească limitele. Așadar, începând cu această perioadă, jucăriile vor deveni mai complicate și alegerea lor va fi influențată de colegii de la școală și prietenii pe care îi are.