Câinii fac prostii de plictiseală

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De ce rod câinii pantofii stăpânilor, canapeaua, cablurile, de ce sar pe masă şi de ce sparg diverse obiecte prin casă? Răspunsul e simplu: de plictiseală sau ca să-ţi atragă atenţia. Soluţia: jucaţi-vă mai mult cu ei, afară.

Vrea să atragă atenţia. Există câini care obişnuiesc să strice lucruri prin casă, alţii sunt foarte cuminţi.

Motivaţia celor din prima categorie este, în primul rând, de a-ţi atrage atenţia. Indiferent dacă îl cerţi, îl pedepseşti sau doar vorbeşti cu el, scopul câinelui, de a atrage atenţia asupra lui, e atins, spune specia­­listul în comportament canin Călin Petre.

Potrivit acestuia, animalul tinde să roadă sau să strice lucruri apropiate stăpânului (papuci, locul unde stă pe canapea...).

De plictiseală. Un alt motiv este plictiseala. „Câinele care nu e suficient scos afară, care nu are energia consumată, se plictiseşte. Şi atunci îi bubuie mintea la alte prostii.

De aceea, când îl scoţi afară, joacă-te cu el, acordă-i atenţie, astfel încât să fie obosit atât fizic, cât şi psihic.

Lasă-l să se joace cu alţi câini, să alerge, iar când ajunge acasă să cadă rupt de oboseală.

De asemenea, dacă patrupedul stă singur acasă mai mult de 5-6 ore, lasă-i o preocupare: o jucărie preferată, un os de ros.

Poţi tăia osul de vită la ambele capete, astfel încât să rezulte un tub gol la mijloc, iar în interior să pui o bucăţică de carne.

Câinele se va chinui toată ziua să o scoată. Foarte important e, când ajungi acasă, să-i dai, ca o recompensă, bucăţica de carne pentru care a muncit.

De asemenea, există în comerţ jucării goale la mijloc în care se pun recompese, pe care animalul le poate scoate treptat, după «muncă» asiduă şi îndelungată", spune Călin Petre.

Îşi schimbă dinţii. Nu în ultimul rând, al treilea motiv pentru care câinii rod obiecte din casă este perioada în care îşi schimbă dinţii.

Aceasta apare la 2-3 luni de viaţă, când îi mănâncă gingiile. Oferă-i jucării de cauciuc mai mari, pe care să nu le poată înghiţi.

Limitează-i accesul, de mic! Dacă te temi că un animal de companie îţi va dărâma plasma, vaza cu flori şi alte lucruri fragile de prin casă, trebuie să iei măsuri încă de când acesta e mic.

E bine să le vadă, dar să nu poată ajunge la ele. „Căţelul e curios până la o anumită vârstă. După ce va mai creşte, se va obişnui cu mediul înconjurător şi nu-l va mai interesa, astfel încât să sară şi să doboare", mărturiseşte Călin Petre.

Foloseşte spra­yuri! Dacă roade diverse lucruri de prin casă, foloseşte un spray repulsiv.

Acesta emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine. Dă cu acest spray pe locurile pe care tinde să le roadă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net