Canicula vine cu risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectaţi

Ultima actualizare:

    Meteorologii ANM spun că în București temperaturile vor urca până la 37 de grade, măsurate la umbră.FOTO: Click!
Meteorologii ANM spun că în București temperaturile vor urca până la 37 de grade, măsurate la umbră.FOTO: Click!

România se află sub un val de caniculă. Iar acest fenomen vine şi cu epuizare termică. Temperaturile maxime trec de 38 de grade în unele zone. Medicii recomandă prudenţă maximă. Primii afectaţi sunt copiii.

E risc maxim de epuizare termică din cauza caniculei. Medicii spun că atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură trebuie să luam măsuri imediate. Sunt patru lucruri pe care dacă le facem, putem trece mai uşor peste disconfortul termic.

„Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie:1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.2. Consumde lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore”, scrie dr Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Ce să facem în caz de epuizare termică

Însă chiar şi în acest econdiţii este posibil ca manifestările să nu dispară rapid. Mai grav, aceste se pot agrava. Astfel că în aceste condiţii trebuie să acţionaţi imediat:

1. Sunaţi la 112.2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice:

1. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semneȘa)neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

4. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( ! Nu alcool ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude.

Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase, mai spun medicii.

Citeşte şi: 

Cum ne protejăm de caniculă. 13 sfaturi care ne scapă de neplăceri

Insolaţie. Când apare şi cum te protejezi de insolaţie

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net