Casa eroinei Elisabeta Rizea, femeia care le-a ținut piept comuniștilor, restaurată cu greu, din donații

Elisabeta Rizea, supranumită „Viteaza din Nucşoara“, o țărăncușă fără prea multă şcoală, a devenit un simbol al demnității în fața comuniștilor. Renovarea casei eroinei din Nucșoara-Argeș a început în urmă cu aproape patru ani, dar a mers greu din cauza sumei mari de bani necesare. Cătălin Nedelcu, un pasionat profesor de istorie din Argeș, face eforturi susținute în acest sens.

Casa luptătoarei anticomuniste Elisabeta Rizea, restaurată cu greu / foto: Adevărul.ro
Casa luptătoarei anticomuniste Elisabeta Rizea, restaurată cu greu / foto: Adevărul.ro

Este nevoie de peste 160.000 de euro pentru a transforma locuința în care a trăit una dintre cele mai cunoscute luptătoare anticomuniste din Europa în casă memorială. Suma necesară pentru prima fază (restaurare/consolidare) este de 161.600 de lei, în timp ce costurile aferente următoarelor trei faze de construcție (corp administrativ, corp multifuncțional și amfiteatru de vară și foișor)se ridică la peste 620.000 de lei.

Până în vara anului 2022, din donațiile strânse, s-au realizat printre altele, lucrări de drenaj în curtea casei; stabilizarea temeliei casei prin lucrări specifice; înlocuirea lemnăriei prispei, a stâlpilor din lemn ce erau deterioraţi.

În 2023, Cătălin Nedelcu, un respectat și pasionat profesor de istorie din Argeș, a lansat o campanie pe sprijina.ro pentru restaurarea casei Elisabetei Rizea. Suma strânsă s-a ridicat la 15.105 lei, iar printre donatorii generoși s-a numărat și celebra poetă Ana Brandiana.

În primăvara acestui an, a lansat o nouă campanie de strângere de fonduri, tot pe platforma sprijina.ro, pentru restaurare. Suma strânsă până în prezent este de 9.115 lei din totalul de 25.000 de lei. Donațiile strânse vor fi trimise în contul Asociației Elisabeta Rizea, fondată de strănepotul lui Gheorghe și al Elisabetei Rizea, Bogdan Vârvoreanu.

Studenții, implicați în restaurarea casei Elisabetei Rizea

Lucrarea pe care şi-a propus echipa să o realizeze anul trecut a fost refacerea acoperişului. În 2023 am reuşit cu ajutorul donatorilor, cărora le suntem recunoscători, să strângem suma de 15.105 lei. Suma nu a fost însă suficientă şi, de aceea, planul s-a schimbat pentru acest an, când ne propunem să strângem o sumă de bani pentru refacerea şi restaurarea faţadei”, a declarat Cătălin Nedelcu, pentru Adevărul.ro.

12 studenţi de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, coordonaţi de arhitecţii Ana Maria Goilav şi Matei Damian, vor veni în perioada 20-30 aprilie la Nucşoara pentru această lucrare. Banii din campanie vor fi folosiţi pentru materiale, cazare şi hrană.

,,În luna aprilie, în baza unui parteneriat între Asociația Elisabeta Rizea, Școala de la Bunești și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, 12 studenți arhitecți vor fi inițiați în lucrări de recondiționare a fațadelor casei memoriale din Nucșoara. Șantierul va avea atât rol formator pentru viitorii arhitecți cât și de promovare către publicul larg a tehnicilor de construcție locale, cu materiale naturale, în cazul acesta tencuieli cu var și pământ galben pe suport de șipci’’, explică arhitecta Ana Maria Goilav.  

Născută pe 28 iunie 1912, Elisabeta Rizea a îndurat torturile interogatoriilor comuniste și a fost închisă 13 ani pentru faptul că a ajutat eroii rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraşului. Supranumita „Viteaza din Nucşoara“ reprezintă simbolul curajului şi jertfei în rezistenţa anticomunistă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net