Amendă usturătoare pentru cei care au casă la curte. Legea se aplică dacă faci această greșeală
În orice gospodărie acum se face curățenia de primăvară. Se adună resturile de vegetație uscată și apoi se aprind. Legea interzice, însă, acest lucru. Oamenii trebuie să știe că amenzile sunt usturătoare, între 7.500 și 15.000 de lei. Sancțiunea este mult mai mare în cazul persoanelor juridice. Este vorba despre sume cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.
Legea interzice arderea vegetației uscate. Ce amenzi riscă cei care stau la curte
Cei care sunt în ”pericol” sunt gospodarii care au început munca în sezonul de primăvară. Toți cei care stau la curte curăță grădinile, iar mai apoi, dau foc la vegetația uscată. Poate că nu multă lume știe, dar acest lucru este total interzis prin lege.
S-a întâmplat că, de foarte multe ori, focul să fie lăsat nesupravegheat. De aici și până la o adevărată tragedie a mai fost un singur pas. Pentru a stopa incendiile de vegetație și alte incidente, a fost adoptată legea care interzice arderea vegetației uscate. Cine nu respectă aceste prevederi, riscă amenzi foarte mari.
Potrivit prevederilor acestei legi, cine va continua să dea foc resturile vegetale se va alege cu amenzi între 7.500 și 15.000 de lei. Amenda este mult mai mare în cazul persoanelor juridice, acestea riscând sancțiuni cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Cei care vor, totuși, să scape de resturile vegetale trebuie să țină cont de anumite aspecte. Cine respectă aceste recomandări din partea autorităților stau departe de probleme, dar și de incidente nedorite.
Ritual străvechi: aprinderea focurilor în grădini
Arderea vegetației uscate există în special în Maramureș, unde sunt anumite ritualuri străvechi care implică aprinderea focurilor în grădini. Cu toate acestea, tradițiile se ciocnesc acum cu reglementările moderne.
„Un ritual oficiat şi astăzi la Blagoveştenie este aprinderea de focuri rituale. Sătenii se scoală cu noaptea-n cap să facă focuri în grădină pentru a feri pomii de îngheț şi să fie ferită casa de gângănii (dăunători)”, explică etnologul Pamfil Bilțiu.