Amenzi uriașe pentru românii care culeg o anumită plantă. Este o floare rară pe care nu ai voie s-o rupi

România ascunde comori naturale care, din păcate, sunt amenințate de acțiunile imprudente ale unora. Printre acestea se numără plante rare, ocrotite prin lege pentru conservarea lor și menținerea biodiversității țării. Despre aceste specii prețioase, mulți români nu știu, iar ignoranța poate aduce amenzi serioase pentru cei care le distrug.

Pădure. Foto: arhiva.
Pădure. Foto: arhiva.

Legislație strictă pentru protejarea biodiversității

Într-o țară bogată în frumuseți naturale, precum România, legislația privind conservarea biodiversității este esențială pentru a păstra speciile rare. Din păcate, schimbările climatice și acțiunile umane au pus în pericol habitatul unor plante rare, iar autoritățile au reacționat cu măsuri legislative pentru a le proteja.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/2005 și Ordonanței de Urgență nr. 57/2007, persoanele fizice sau juridice care acționează în mod distructiv asupra habitatului plantelor rare riscă amenzi substanțiale și chiar pedepse cu închisoarea.

Bujorul românesc și alte flori protejate de lege

Printre plantele rare protejate prin lege se află și bujorul românesc.. Această floare de o frumusețe rar întâlnită crește în pădurile de câmpie și la marginea acestora, în regiuni precum Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei. Un detaliu distinctiv al acestei plante este numărul redus de petale, care o diferențiază de bujorul de grădină.

Alte plante rare ocrotite prin lege sunt Nigritella rubra și Nigritella nigra (Sângele Voinicului), Dianthus callizonus (Garofița, Piatra Craiului), Leontopodium alpinum (Floare de Colț, Floarea Reginei sau Floarea Doamnei), și multe altele.

Sancțiuni drastice pentru distrugerea biodiversității

Legea este fermă în privința protejării plantelor rare și a biodiversității. Persoanele care încalcă aceste reglementări riscă amenzi semnificative. Conform OUG nr. 195/2005, amenzile pentru persoanele fizice pot ajunge între 5.000 și 10.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 30.000 și 60.000 de lei.

De asemenea, OUG nr. 57/2007 aduce în discuție pedepse cu închisoarea pentru cei care distrug plantele aflate pe cale de dispariție sau perturbe animalele protejate. Aceste măsuri severe reprezintă un avertisment clar cu privire la seriozitatea protejării mediului și conservării speciilor amenințate din România. Ignoranța nu este o scuză, iar respectarea legilor de conservare este esențială pentru moștenirea naturală a țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net