Cătălin Scărlătescu îți spune cum să gătești

2 mai 2015
article img
Cătălin Scărlătescu folosește mereu apă stătută atunci când gătește o ciorbăfoto: arhiva personală

Chef Cătălin Scărlătescu (43 de ani) este unul dintrei cei mai de temut jurați ai show-ului culinar „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”. Cu toate acestea, a împărtășit, în exclusivitate pentru Click!, câteva dintre cele mai importante secrete ale ciorbei, secrete pe care orice gospodină ar vrea să le afle.

  • Care sunt trei secrete ale ciorbei?

Cătălin Scărlătescu: Primul secret e cum îţi alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsaţi apa din care facem ciorbă cel puţin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori, pentru că mai zboară din clor. Şi pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcţie de tipul de carne cumpărat şi aici trebuie să ştii să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la aşa ceva.

Cătălin Scărlătescu pregătește două cărți de bucate

  • Tu te duci singur să faci piaţa?

Cătălin Scărlătescu: Niciodată... Pun mâna pe telefon, să vină. Şi vin băieţii care aduc tot felul de ingrediente şi-mi prezintă.

  • O carte de bucate?

Cătălin Scărlătescu: Am început două... Și mai durează.

Cătălin Scărlătescu face călătorii în scop culinar

  • Vreo bucătărie anume?

Cătălin Scărlătescu: Ei, uite, eu sunt fan călătorii și de fiecare dată când călătoresc merg doar în scop culinar. Pe nde mă duc, acolo hai să bem, hai să mâncăm. Am filmulețe, am caiete scrise, am cărți. Eu, spre deosebire de alții, pot să fac ce vreau eu, oricând, dacă n-am contract... doar cu Antena 1, iar Antena 1 a spus „Dezlănțuiește-te tată, fă ce vrei tu. Exprimă-te culinar cum vrei”... de ambele.

  • Vreo rețetă inventată de tine?

Cătălin Scărlătescu: Sunt vreo câteva.

Cătălin Scărlătescu: „Peștele îl mănânc oricum, și crud, și prăjit, și uscat, și neuscat”

  • Și o să le găsim în carte?

Cătălin Scărlătescu: Sigur că da. Dar nici nu m-am gândit că trebuie să mă apuc de inventat rețete, pentru că dacă e așa, aș inventa una la 3-5 zile. Deocamdată vreau să le perfecționez bine de tot pe astea pe care le-au inventat alții.

  • Care este mâncarea ta preferată?

Cătălin Scărlătescu: Din mare mănânc din orice poziție. Pește. Peștele îl mănânc oricum, și crud, și prăjit, și uscat, și neuscat. Prefer peștele alb din mare, are un gust mult mai interesant decâtpeștele de baltă.

  • Le găsim la berăria unde lucrezi tu?

Cătălin Scărlătescu: Nu. Berăria este un restaurant comun, unde eu nu-mi permit să aduc niște ingrediente foarte scumpe. Acolo vin oameni din toate păturile sociale. Dar pot să mă dau mare că am cel mai frumos și cel mai gustos șnițel din oraș... la Viena... Te rog frumos să mă crezi că nu există nici o diferență, decât de ambient. La noi se vorbește românește, dar se mănâncă același șnițel.

  • Ai descoperit rețeta, sau ți-a dezvăluit-o cineva?

Cătălin Scărlătescu: Nu... Eu sunt țăcănit de meserie. Eu fac tot posibilul să ajung și la ea în dormitor, dar și la ăla în bucătărie. Dacă-mi pun ceva în cap, n-are cum să nu se-ntâmple.